Игнажден е! Носете Бога в себе си, в душата си!

Ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно

Много древни поверия са се запазили за опазването на домовете ни. Няма народ или религия, която да не дава специални заклинания за съхраняването на дома. За българската традиция това е 20 декември или “игнажден”

На този ден се става рано, по-рано от обичайното! Цялата къща трябва да бъде спретната и чиста. И веднага щом закусите, дайте пари на децата и ги изпратете до магазина да купят хляб, кисело мляко и нещо за себе си. Освен това, още от сутринта ги предупредете, да не отварят на никого, ако звъни рано-рано - ще поиска нещо, не можеш да му откажеш и така ще ти върви цяла година да даваш. Няма по-хубаво от това, дете първо да влезе в къщата и затова всяка година е добре къщата да я “полазват децата”.

На този ден винаги се прибирайте с хляб у дома. Нищо, че вече има купен, важното е хляб винаги да има! Освен това, добре е да купите и някоя домакинска вещ - не е задължително да е голяма и скъпа. Дори символичен "подарък за къщата" ще донесе благополучие.

В някои райони на България, тези традиции се спазват на 24 декември, счита се че на този ден трябва да се купи нещо за дома, както и да се украси коледното дръвче.

Родната православната църква съчетава църковните канони с народните вярвания и всеки празник винаги има второ “народно” име, което много по-популярно.

Така на 20 декември църквата почита паметта на Свещеномъченик Игнатий Богоносец, денят е наричан Предпразненство на Рождество Христово, но най-популярното му название е “Игнажден”. Битува и поверието, че от тази дата започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ. Старите хора наричали дните “мъченици” и в патриархалното общество се считало, че жените не трябва да работят никаква домашна работа, така почитат Богородица, която ги закриля за да забременяват и раждат лесно.

С Игнажден реално започват Коледните празници и подготовката за Нова година, като на този ден се практикува обичаят “полазване” – който първи полази (влезе в дома ви) предвещава годината за здраве, плодородие, късмет и богатство през годината. Този гост трябва да е добър и богат и да не идва с празни ръце, така се прави заклинание “годината да е хубава”.

Старите хора казват, че на този ден не се ходи на гости, защото можеш да оставиш късмета си там, където си отишъл. Не се дава и нищо назаем, за да не излезе късметът от къщата.

На тоя ден обредната трапезата е постна – приготвят се предимно храни, които увеличават обема си. Това е свързано с народното вярване, че както набъбват сушените плодове и царевичните зърна, така ще има изобилна реколта и стока през цялата година.

Според светите писания, Свети Игнатий е детето, което Господ взел на ръце и казал на апостолите: “ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно”. По-късно Игнатий станал ученик на Свети Йоан Богослов и бил назначен за епископ на Антиохийската църква, като е ръкоположен от самия апостол Петър.

Наричан бил преживее Богоносец, защото той самият казвал, че “носи Бога в себе си, в душата си”. Но понеже живеел, във времето на римския император Траян, когато християнството се преследвало, отстоявайки вярата си загинал мъченически, разкъсан от лъвове.

Имен ден празнуват Игнат, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла, Искра, Игната, Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон-Ига, Игната, Игнатка, Игне.
Честит празник на именниците и техните близки. Нека дните им бъдат изпълнени със здраве и  радост, а годините с младост!
 

Вижте още ИГНАЖДЕН - символи, традиции, предсказания