Нова секира за народа! Двойни сметки за ток през декември

ЕРП-тата започнаха да предупреждават клиентите си за новите сметки

Припомняме, че точно високите сметки за ток бяха причината за кървавите февруарски протести, които доведоха до оставката на предното правителство.

Многократно електроразпределителните дружества, както и политиците се опитваха да убедят хората, че цените на тока ще паднат, при това осезаемо. Да, ама не. Подготвя се поредната секира за народа.
Монополистите се опитват да ни втълпят, че високите сметки през зимния сезон се дължат на повишеното потребление на електроенергия. Опитаха се дори да ни дават съвети, как ако стоим на студено, сметката за ток ще е по-ниска.
Тези дни, ЕРП-тата започнаха и масирана акция, с която се опитват да обяснят на клетите си клиенти, че ще платят 80% провече от обикновено.
Както винаги, на ЕРП-тата им е виновно потреблението през зимата.
Интересното е, че нито едно от дружествата не се ангажира с прогноза за това, колко би платило семейство, живеещо в двустаен апартамент с две деца. Би трябвало такава прогноза да не е проблем, защото съвсем лесно се прави статистика на потреблението по месеци, но въпреки това не я правят. Защо?
Все пак, специалистите казват, че най-голям консуматор на електрическа енергия са така наречените "духалки", с които отоплението не е рентабилно.
В заключение, не би ли следвало да плащаме точно толкова, колкото сме изразходили? Не би ли следвало всеки да прецени дали да пуска "духалки", да купува климатици или да се отоплява по друг начин? Защо страхът от месечните сметки за ел. енергия трябва да е основното в живота на хората, а не например приближаващите празници?