Тютюнопроизводителите готови за бунт

Региони

19-12-2013, 12:36

Снимка:

sxc.hu

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Ако кампанията не започне до 10 януари се вдигат на бунт

Ако изкупната кампания за тютюна не започне до 10 януари, производителите са готови за бунт, предупреди кметът на Неделино Стоян Беширов пред БНР.

Заради забавянето на изкупуването на тютюна в четвъртък министърът на земеделието Димитър Греков ще се срещне с представители на фирмите, сключили договори за изкупуване на продукцията.

„Социалното напрежение е толкова голямо, че всеки момент могат да започнат протести", заяви Беширов. Той обясни, че ден по-рано е провел срещи в няколко села, за да успокои хората, и е споделил, че му предстои среща с министъра на земеделието, за да принудят фирмите да изкупят тютюна и да заплатят труда на производителите.

„Между 80 и 100 тона тютюн трябва да бъдат изкупени само на територията на община Неделино", информира кметът, според когото изкупната кампания се бави, за да печелят фирмите. „Сега тютюнът на тях не им трябва и могат да правят всичко онова, което искат с обикновения тютюнопроизводител, без да си дават сметка, че той очаква тези пари, за да посрещне коледните и новогодишните празници", подчерта Стоян Беширов.

Според него трябва да има минимални изкупни цени на тютюна в България, тъй като често пъти фирмите го изкупуват на „смешно ниски цени". Беширов заяви, че напълно подкрепя предложението на ДПС да се направят промени в Закона за тютюна, с които да се регламентират точно и ясно задълженията на фирмите изкупвачи.