Пазете се от джебчии по празниците

Основната опасност за пазаруващите по Коледа са джебчиите, каза Иван Бояджиев, експерт по сигурността

Той отбеляза, че няма нищо извънредно, което да изисква налагане на специални мерки за сигурност, а информациите за терористичен акт целят да всяват паника. Бояджиев определи проверките на МВР в страната като рутина по празниците, а не като извънредни действия, свързани с тези сигнали.

Експертът посочи, че по всяко време има фактори, които носят риск за сигурността и ситуацията с бежанците също е такава, съобщава агенция „Фокус”.

Той отбеляза, че в такива случаи винаги има опасност в страната да влязат хора, които са против държавата и гражданското общество, които могат да извършат престъпни деяния и затова трябва да се вземат предпазни мерки.

Според Бояджиев, около 50-60% от хората, търсещи убежище у нас през последните месеци, са сирийски бежанци, а останалите не са бежанци, тъй като идват от държави, където няма война. Експертът по сигурността беше категоричен, че според него, в България има членове на групировката „Ал Кайда".

Бояджиев отбеляза, че няма конкретни данни за заплаха. Той допълни, че около празниците най-голямата заплаха са крадците. Експертът по сигурността посъветва хората да бъдат по-внимателни около празниците и ако видят нещо съмнително като изоставени багажи, веднага да сигнализират в полицията.