Брюксел предлага да се забрани клонирането за селскостопански цели

С две от предложенията в Европейския съюз ще се забранят използването на техники за клониране на селскостопански животни и вносът на клонирани животни, предава пресслужбата на институцията.
Пускането на пазара на храни, получени от клонирани животни, също ще бъде забранено.
В проекта на законодателен акт за новите храни се преразглежда съществуващият регламент, за да бъде подобрен достъпът на нови и иновативни храни на пазара на ЕС.
Докато има трайни съображения във връзка с хуманното отношение към животните, в ЕС няма да може да се извършва клониране за селскостопански цели, нито да се внасят клонирани животни.
В проекта на едната от директивите се съдържа временна забрана за използването на техники за клониране на селскостопански животни, както и за пускането на пазара на живи клонирани животни и клонирани техни ембриони. С проекта на втората директива се гарантира, че на пазара на ЕС не се пускат храни от клонирани животни като месо или мляко.
Съгласно проекта на регламент новите храни подлежат на по-прости, по-ясни и по-ефективни процедури за получаване на разрешение, които са централизирани на ниво ЕС и трябва да осигурят възможност до пазара на ЕС по-бързо да достигат безопасни иновативни храни.
Обикновено под нови храни се разбира храни, които не са били консумирани в значителна степен в ЕС до май 1997 г., т.е. преди влизането в сила на сегашния регламент, и по-специално храни, произведени с помощта на нови технологии и техники, например наноматериалите.
Защитата на иновациите също е залегнала в проекта на законодателния акт. Съгласно новата система за иновации, подкрепени от нови научни достижения, предприятието от хранително-вкусовата промишленост, подало заявлението, ще получи правото да пуска на пазара съответната храна в продължение на пет години, преди тя да може да се произвежда от други дружества.
Другите институции на ЕС, включително Европейският парламент и Съветът, ще разгледат предложеното законодателство и ще приемат становища си по него.


Източник: Дневник