70% от българите са песимисти за бъдещето

Повече от 40 на сто смятат, че правителството трябва да подаде оставка

70% от българите са песимисти за бъдещето, става ясно от изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл". Данните са подобни от февруари насам, когато картинката е била същата. Социолозите обаче отчитат, че общественото напрежение намалява през декември спрямо предходния месец. Според авторите общите нива на обществена тревожност остават високи, но покачването им не се запазило в тенденция.

62 на сто от анкетираните са на мнение, че протестите отслабват, докато противоположна позиция имат 13%. В същото време 26% от интервюираните смятат, че ако демонстрациите продължат, то те ще постигнат целта си - оставка на кабинета "Орешарски". 47% обаче не са съгласни. По-силно в успеха на антиправителствения протест вярват привържениците на ГЕРБ и "Реформаторския блок".

Повече от 40 на сто от запитаните смятат, че правителството трябва да подаде оставка, но подобен е и регистрираният процент на хората, които подкрепят властта. От "Галъп интернешънъл" очертават нов връх на протестите през ноември - за това са спомогнали студентските демонстрации (окупацията на университети), ескалацията на напрежението, големите партийни митинги, както и този на КНСБ. Този връх е втори след лятото, посочват в изводите си социолозите.

Според "Галъп" протестният потенциал остава като цяло висок - 22% декларират готовност за участие в протест срещу правителството. "Очевидно липсата на бърза оставка на кабинета довежда до известна умора и скептицизъм към протестите, но пък и несигурността пред управляващото формирование не е намаляла. Тя се подсилва и от регистрираното и в предишния месец общо раздразнение към политическата прослойка", отбелязват социолозите, цитирани от bTV.

Ниското доверие към правителство, президент и парламент е друга констатация на проучването. При изпълнителната власт и президентската институция доверието е около 30%, а недоверието - около 60%. И в двата случая подобни нива на недоверие не са регистрирани в миналото на толкова ранен етап от мандатите. Предпочитанията за парламента са в зависимост от партийните симпатии. Парламентът завършва годината с 18% доверие.

Социолозите са обърнали внимание и на две широко обсъждани теми у нас - работата на служителите на реда по време на демонстрациите и бежанския поток. Според "Галъп" обществото е останало с положително впечатление както от участниците в протестите, така и от полицаите. Близо половината от запитаните оценяват като нормални действията на полицията. Хората смятат, че служителите на реда са реагирали в рамките на закона.

Над 40 на сто оценяват по този начин и действията на протестиращите. На противоположното мнение и в двата случая са по около 25% от анкетираните. Изследването сочи, че 43% от анкетираните са "за" оказването на помощ за бежанците. Малко под 1/3 от българите смятат, че страната не трябва да приема повече бежанци от Сирия и трябва да изгони всички, които вече са влезли. Социолозите подчертават, че през ноември хуманното измерение на въпроса за бежанците се сблъсква със социалната несигурност и страховете от неизвестностите.