Успешна година за „Космически гласове”

Заради такива гласове си струва човек да пише музика

Съставът ще запомни отминаващата година с няколко нови проекта, очертали различни посоки от таланта на певиците. Сред тях е програмата по повод 70-годишнината от рождението на композитора Стефан Мутафчиев, премиера на произведението на Атанас Атанасов, посветено на хора, концерти на Стария континент, нови записи.

Преди дни „Космически гласове” се завърнаха от успешно турне в Германия и Австрия. Проектът, който ги отведе в тези страни, е посветен на Пина Бауш. Балерина, хореограф, режисьор, тя е автор на запомнящи се постановки по цял свят. Във Вупертал – град, свързан с биографията й, има театър, който носи нейното име. Японският композитор Джун Мияке е написал произведение, посветено на известната артистка. В партитурата е включил огромно разнообразие от тембри, а за изпълнението е ангажирал музиканти от девет страни. Сред тях са Франция, Венецуела, Бразилия, Великобритания, Германия… България „звучи” чрез „Космическите гласове”, ръководени от Ваня Монева. Първото представяне на произведението е било в Токио. Там българският хор е участвал в пълен състав. За изявите в Германия и Австрия са заминали три от момичетата. Както разказа г-жа Монева, произведението е съчетание от етно, френски шансон, бразилски ритми и още много „музикални знаци”, които обхващат голямото дело на Пина Бауш по света и пресъздават нейното новаторско мислене. „Наситено с емоция беше докосването до големи световни музиканти – Зе Луис Насименто от Бразилия, струнен квартет „Баланеску” от Великобритания, брилянтният цигулар Феликс Лайко от Унгария. Всъщност, всички, с които осъществихме концертите” – казва г-жа Монева.

Във Виена момичетата от „Космически гласове” са изпълнили на бис традиционни български песни. А дни преди Коледа целият хор взе участие в пъстрата програма под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, заедно със Софийски духов оркестър и известни имена от българската сцена – Васил Петров, Мария Илиева, Любо Киров и др.