Над 2000 мъже в Пловдив се изследваха за рак на простата

11% от тях са с повишено серумно ниво на простатоспецифичния антиген

2037 мъже се изследваха безплатно за рак на простатата в рамките на кампанията „Да променим лицето на мъжкото здраве”, която се проведе от 1 до 30 ноември.

С повишено серумно ниво на простатоспецифичния антиген (PSA) са 222 от всички изследвали се мъже или близо 11% от участвалите в кампанията, обясни проф. д-р Иван Дечев, началник на Клиниката по урология на УМБАЛ „Свети Георги“. Пациентите вече са насочени за последващи тестове и лечение.

В пловдивската университетска болница са преминали 427 души, от които 58 са със завишени стойности. 202 мъже са се изследвали в МБАЛ „Каспела“ и при 12 от тях е имало по-високи от референтните стойности. В деветте лаборатории „Писанец“ е проверено нивото на PSA на 1408 представители на силния пол, с повишени нива са били 152 мъже, съобщиха организаторите на кампанията.

Самото изследването се извършва по най-безболезнения начин – с вземане на венозна кръв чрез венепункция без да е необходима специална предварителна подготовка. Така се проверяват нивата на простатноспецифичния антиген (PSA), обясни проф. Дечев.

Средствата за осигуряване на консумативите бяха събрани по време на благотворителния бал „Мовембър“ на 30 октомври тази година.

Профилактичните прегледи за карцином на простатната жлеза са задължителни при мъже над 45 години, а при наличие на фамилна обремененост – на 40 години, подчерта проф. Дечев. Той е категоричен, че с кампании като тази се повишава информираността на пациентите и се увеличават възможностите за ранно диагностициране на онкологични заболявания.

В Европа всяка година се откриват близо 2,6 млн. нови случая на рак на простатната жлеза. Заболяването има дял от 11% при всички онкоболни мъже, а в 9 на сто от случаите е главен виновник за смъртните случаи при силния пол, сочи статистиката.