Задържаха 12 души за рекет, издирват други трима

Специализирана прокуратура повдигна обвинения на 12 лица, участвали и работили за организирана престъпна група, създадена с цел изнудване

Други трима, участвали в престъпления, свързани с групата, са обявени за общодържавно издирване, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Групата бе задържана на 16 декември 2013 г. при специализирана операция на МВР под ръководството и надзора на Апелативна специализирана прокуратура и Специализирана прокуратура. Сред задържаните на 11 лица са повдигнати обвинения по чл. 321 от НК за участие в организирана престъпна група, а на едно – за престъпление по поръчение на ОПГ. Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2009 г. до март 2013 г. на територията на областите Ямбол, Бургас и Хасково. Тя е организирана и ръководена от Камен Желев - неофициален управител на финансова къща „Кредилайн“ ООД, която е предоставяла кредити на граждани от различни краища на страната. Впоследствие, на кредитополучателите, които са просрочвали месечните си вноски, силоваците в групата са прилагали брутални методи за принуда, заплахи с физическа саморазправа, побой, психически тормоз. Сред задържаните рекетьори има участници в бургаската групировка, по-известна като „групата на Рижите“.
Де юре Камен Желев не се е водел управител на регистрираната в София финансовата къща, тъй като е осъждан и изтърпява условно наказание за лихварство. Официално Желев е работил във фирмата на трудов договор.
Дружеството „Кредилайн“ ООД е законно регистрирано, но не всички отпускани от него кредити са били завеждани в кредитния регистър, както е по закон.
По предварителни данни месечният оборот на лихвите по отпуснатите кредити от финансовата къща е достигал 1 милион лева.
При извършените претърсвания на жилища, офиси и автомобили, както обиски на лица, са открити и иззети ножове, бухалки, пистолет и палки. Разпитани са около 80 пострадали от престъпления на групата, 40 от които – пред съдия.
С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на 10 от обвинените е наложено прокурорско задържане до 72 часа (останалите 2-ма са в ареста по други досъдебни производства). Предстои внасяне на искане в Специализирания наказателен съд за налагане на постоянна мярка за „задържане под стража“ за 10-имата.