Кои жени имат генетична мутация?

Общество

17-12-2013, 13:10

Автор:

Румяна Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Родените в един регион имат сходни генетични характеристики

Поколението на „супер- жените“ – с 2.5 см. по-високи от обикновените


Учените са установили, че у някои жени в ДНК присъства тризомията, Х- хромозоми,  – това е когато към  стандартната двойка Х хромозоми се добавя още една. Това генетично заболяване е вродено и се наследява.
Вероятност за раждане на такова дете е свързана и с възрастта на майката: колкото е по-възрастна, толкова е по- вероятно. Според генетици, в ДНК на жените е възможно и наличие на четири или пет допълнителни хромозоми. Наистина,  такива случаи са от категорията на редките явления, а нарушения в развитието има много повече.
„0.1% от жените имат генетична мутация“ – твърдят  биолози. Тази вродена аномалия води до факта, че жените са много атрактивни, но са склонни към безплодие и забавено развитие.
Медици съобщиха за поколението на „супер- жените“, което  се отличава с  изключително привлекателни външни черти , в сравнение с останалата част   на нежния пол. За да се появи такава супер – жена, тя трябва да има генетична аномалия, пише  “ Factrom“.
Както  обясняват учените, „супер – жените“ се отличават с по-висок ръст – средно са около 2,5 см над „обикновените“ жени. Също така те имат стройна фигура и дълги крайници. На пръв поглед такива  жени могат само да се наслаждават на този подарък на съдбата. Но, както се оказва, за статута „супер – жена“,  дългокраките красавици жертват много.
В пубертета, тийнейджърките с три Х- хромозоми често не отстъпват на връстниците си  в развитието и средно дори са по-високи, обаче „супер- жените“ доста  по-често имат проблеми с работата на  яйчниците, които в бъдеще може  да доведе ди безплодие“ – обясняват експертите .
Освен това жените с генетичното отклонение се  характеризират   със забавено развитие. Наблюденията показват, че бебетата – момичета с тази особеност,  имат затруднения с овладяването на говора и обучението, а тяхната интелигентност може да бъде до известна степен снижена.
Според проучванията, с трета X – хромозома се ражда едно момиче на хиляда.