БСП и ДПС постигнаха компромис за предсрочното пенсиониране

Общество

17-12-2013, 09:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За да се възползват от привилегията да излязат една година по-рано в пенсия, работниците трябва да имат необходимия стаж

Българите, на които не им достига 1 г. до пенсионна възраст, ще могат да се пенсионират с 85% от пенсията си през 2014 г. Това е компромисният вариант, за който БСП и ДПС са се договорили, за да може социалистите да изпълнят предизборното си обещание за гъвкавото пенсиониране, обяви в Русе депутатката от "Коалиция за България" Екатерина Заякова. Според нея предложението ще се гласува още тази седмица в парламента.

Намалената пенсия ще се получава до навършване на общите пенсионни условия. Но за да имат право на подобна привилегия, жените и мъжете трябва да имат нужния за пенсия стаж - съответно 34.8 г. и 37.8 г. Компромисният вариант е доста орязан, тъй като предизборното обещание на БСП бе всеки да има право на предсрочно пенсиониране, ако не му достигат до 2 години стаж и възраст общо. От НОИ изчислиха, че за спазване на предизборното обещание ще трябват над 30 млн. лв. за 2014 г., тъй като от него биха се възползвали около 13 000 нови пенсионери. Парите обаче не са предвидени в бюджета за 2014 г. ДПС не подкрепиха варианта на БСП, а се въздържаха в социалната комисия и предложението не мина. След преговори двете партии все пак са стигнали до компромисния вариант. За него обаче няма никакви разчети, нито предвидени пари в бюджета.

Социалният министър Хасан Адемов заяви, че нито той, нито премиерът Пламен Орешарски знаят за подобни договорки. И за пореден път потвърди, че е срещу всякакви нови възможности за по-ранно пенсиониране, тъй като това не кореспондира с политиката на ЕК да ни дава пари за осигуряване на заетост и по-дълго оставане на пазара на труда. "Къде са разчетите, къде са парите за подобни варианти", попита Адемов. 

Вчера никой от депутатите на висши постове в двете партии не потвърди информацията за постигната договорка и всички препращаха към Заякова. По информация на "Сега" същинските преговори между БСП и ДПС ще бъдат днес.