Разнобой между ДПС и БСП за въвеждането на ранно пенсиониране?

България е пред избор – въвеждане на ранно пенсиониране или да се прости с парите от ЕС, поискани за заетост, квалификация и преквалификация

БСП печели време, за да се опита да „извие ръцете“ на ДПС за ранното пенсиониране. Това заяви по време на пресконференция днес в Русе народният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова. В дневния ред на Народното събрание в четвъртък трябваше да се разгледа на второ четене промяна в Кодекса за социално осигуряване. Става дума за въвеждането на ранно пенсиониране на гражданите, полагащи трета категория труд и военнослужещите и замразяване на стажа за пенсиониране. Това обаче не стана и точката бе отложена за тази седмица. Нелепи са мотивите за този ход, коментира Ангелова изтъкнатите от зам. – председателя на Народното събрание аргументи за неспазена процедура и срокове.
На заседание на комисия по труда и социалната политика нарочно не е даден доклада по темата, за да не разбере ГЕРБ, че ДПС не подкрепя ранното пенсиониране. Според депутата, БСП печели време, за да се опита да „извие ръцете“ на ДПС и да се приеме техния вариант. ,,Целта им е да се спази основно предизборно обещание, дадено преди 7 месеца. В същото време министърът на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов категорично се обявява срещу този вариант за ранно пенсиониране. Това не е удачно и ще донесе допълнителни проблеми за изтънелия бюджет на пенсионния фонд. При последното посещение на министъра в Брюксел България получи предупреждение от Европейската комисия‘‘, коментира още Светлана Ангелова.
„Не може да искаме от ЕС пари за заетост и квалификация и същевременно да караме българските граждани да се пенсионират рано и да напускат пазара на труда“, категорична бе Ангелова. Така те ще получават ниски пенсии. За нея е интересно дали ДПС ще устоят позициите. Отговорността носи министъра от тази партия пред Брюксел, а БСП има за задача да рапортува на поредния пленум, че е изпълнила ангажимента пред избирателите си. Депутатите от ГЕРБ ще защитават позицията, че замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране е погрешен ход. В противен случай ще се даде ясен знак на Комисията, че страната ни не иска да прави реформа в пенсионната реформа.