Има шанс за отледение по изгаряния в Бургас

Шефът на РЗИ д-р Паздеров е убеден, че можем да отговорим на медицинския стандарт

Разкриването на специалност в Бургас по пластично-възстановителна хирургия е възможно, но с много преговори, средства и привличане на външни специалисти.

Това коментира шефът на РЗИ в Бургас д-р Георги Паздеров. Според него възстановяането на това отделение към най-голямата многопрофилна болница в региона е наложително.

В Бургас отделението по пластика и изгаряния е закрито през 2006 г., въпреки че беше едно от най-добрите в страната с много високи постижения и 1000 операции годишно.

Скъпата апаратура от него все още е на териотирята на МБАЛ – Бургас, обясни д-р Паздеров.

Болницата разполага с флуидни легла на „Клинитрон”. Те имат възстановителни функции за пациенти с изгаряния, дават възможност за нормалното кръвообръщение, пречат за развитието на микроорганизми при влажни рани. Това са скъпи уреди, с които обикновено разполагат само специализираните клиники по пластика и изгаряния. В Бургас има такива легла, имаше и барокамера, както и много добри специалисти, допълва шефът на РЗИ. 

За да може да бъде възстановено отделението в МБАЛ – Бургас или по-точно да се разкрие новата специалност трябва да бъде решен проблема с кадрите.

При въведения през 2009-а медицински стандарт, за да функционира отделението, то трябва да разполага със специалисти по пластично-възстановителна хирургия. В Бургас с такъв е само д-р Любомир Калудов, за цялата страна те са общо 30.

За последните няколко години случаите на тежки изгаряния и травми в Бургаска област не са единици, пациентите се налага да бъдат транспортирани в специализираните центрове във Варна, София и Пловдив, вместо да бъдат лекувани на място.

Само преди броени дни същото се наложи на двама от четиримата работници, пострадали при инцидент в нефтозавода.

Това за пореден път повдигна въпроса за такова специализирано отделение в Бургас.