Германският Дядо Коледа – «заплашен» от американския Санта Клаус?

Фелиситас Хьоптнер, директор на Германския коледен музей в баварския град Ротенбург, смята, че германският произход на Дядо Коледа е "заплашен". Според нея германците вече не разбират произхода на Добрия старец и разликата между него и вечно смеещия се Санта Клаус, който бил пренесен от германски имигрант в САЩ през 19-ти век.
Нейният музей е поискал Дядо Коледа и гръцкият свещеник от четвърти век Свети Николай, от когото той произхожда, да бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО на неприкосновеното културно наследство.
Хьоптнер заяви, че германският Дядо Коледа е бил създаден от видна светска фигура след Реформацията, когато протестантите отхвърлят молитвите към светците и създават традицията за даване на подаръци на Свети Николай.
Съвременният вариант на Дядо Коледа се очертал в средата на 19-ти век, когато списание в Мюнхен публикува рисунка на мрачен човек в палто с качулка, който носи в снега коледно дърво, украсено със запалени свещи, казва Хьоптнер.
"Традиционният Дядо Коледа носи подаръци, но също така може да налага наказания. В нашите детски градини германският Дядо Коледа продължава да пита: "Беше ли добро дете?", отбелязва Хьоптнер.