„Протест” и „оставка” - символите на отиващата си 2013 г.

Национално представително проучване на агенция „Алфа рисърч" показва, че символите на излината година са думите „оставка” и „протест”

Според 40% от българските граждани думата „протест" е определена, като описваща най-добре духа на изтичащата година.

Три от топ 5 събитията на 2013-а година са и основните протести - гражданските протести срещу правителството на Орешарски (започнали след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС), заемат 26%, февруарските протести срещу високите сметки за ток (12%) и студентските протести (10%).

За 27% от анкетираните пък думата „оставка" е посочена като един от символите на 2013 г. от. За 16 на сто от хората „бежанците" са запомнящият се знак на годината, сочи проучването.

„За 47% от българите годината приключва с негативна равносметка, съпоставима по сила единствено с настроенията в края на силно кризисни и предхождащите бурни обществени промени години", коментират от социологическата агенция, цитирани от „24 часа”.

Четири са основните причини за преобладаващо отрицателните оценки в края на годината - икономическото състояние на бизнеса и домакинствата, критично ниското доверие в правителството, външните оценки за ситуацията в страната, както и липсата на обединяваща цел и идеи за развитието на България.

Неблагоприятната работна среда и отсъствието на лични перспективи за развитие са в основата на желанието на 6,7% от пълнолетните българи да заминат да работят в страна от ЕС след падането на ограниченията от 1 януари 2014 г., показва още изследването. Две трети от тях са на възраст до 30 г., а още 15 на сто - до 40 г. 26% от анкетираните са с висше образование и 48 на сто - със средно.

От „Алфа рисърч" заявяват, че според досегашните проучвания около половината от декларираните намерения се реализират. Ако тази тенденция се запази, около 200 000 души ще напуснат България в близко бъдеще.

Проучването е било проведено в периода 30 ноември - 8 декември, чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на 1011 пълнолетни българи.