Как да не напълнеем през зимата?

През зимата най-често скуката или мрачното настроение се лекуват с бонбони, вафли, бисквити, а вечер - с любимата напитка

Всички те обаче съдържат захар и калории в повече, отколкото се нуждае тялото.

В резултат на това, когато настъпи пролетта, може да не успеете да влезете в любимите си тесни дънки. Предлагаме ви да се възползвате от нашите съвети и да избегнете напълняването през зимата.


1. По-често яжте супа
Особено ако тя стане любимото ви ястие по време на обяд ще ви помогне да останете стройни. Изследователи от Държавния университет на Пенсилвания (Penn State University) са установили, че хората, които обядват супа, поемат със 100 калории по-малко. Супата способства и за създаването на чувство за ситост. Предпочитайте нискокалоричните супи - зеленчукова, доматена, морковена.


2. Представяйте си се стройни
Всеки път, когато искате да се поглезите с нещо вредно, пофантазирайте поне 5 минути за това как искате да изглеждате и да се чувствате към края на зимата. Фиксирайте този образ и се връщайте към него винаги, когато пред погледа ви има шоколад или изкусително парче торта.


3. Записвайте
Водете си дневник какво сте изяли. Само тогава ще разберете дали посягате към храната поради умора, чувството на дискомфорт или заради неблагоприятните сезонни условия. Потърсете “заместители на храната”: обятията на партньора, любима песен, приятна вана или телефонен разговор с приятел.


4. Направете си разходка по обяд
Човек често изпада в унило настроение и заради недостига на слънчева светлина. Дневната светлина способства за образуването в мозъка на серотонин, който създава усещането за щастие и спокойствие. Недостигът на светлина през зимата намалява нивото му, предизвиквайки умора и повишаване на апетита. 15-минутната разходка ще ви помогне да получите дозата дневна светлина, която ще повиши нивото на серотонин, а освен това ще потренирате мускулите на глезените и ще изгорите поне 70 калории.


5. Изберете си любими продукти

Направете списък на продуктите, които предпочитате през зимата и започнете постепенно да ги включвате в основните хранения, а не да ги консумирате допълнително. Изследователи от университета в Илинойс (University of Illinois) са установили, че повечето мъже предпочитат картофено пюре, макаронени изделия и супи, а жените - бонбони и шоколад.


6. Избирайте “добрите” въглехидрати
Хората, спазващи например диетата на Аткинс, често изпадат в депресия. Въглехидратите също помагат да се произведе серотонин. Трябва просто да се стремите да замените “захарните” въглехидрати (като бисквити и бял хляб) с пълнозърнести храни.


7. Изхвърлете рекламите за доставка на храна по домовете
Замисляли ли сте се защо през зимата броят на тези реклами в пощенската ви кутия се увеличава?


8. Внимавайте с кафето
Старайте се да избягвате съблазните като чаша кафе с мляко, капучино или горещ шоколад. Капучиното съдържа 153 калории, а шоколадът със сметата - 448. Но теглото се увеличава не само за сметка на тези калории. Изследвания показват, че прекомерното количество кофеин буквално заставя организма да натрупва мазнини. Предпочитайте плодовите или билковите чайове, в които няма нито кофеин, нито калории.


9. Заловете се с нещо ново
Намерете си ново хоби вместо да седите пред телевизора. От бродиране и плетене до “по-съвременните” решаване на кръстословици или судоку - всичко това помага ръцете да бъдат заети и да не посягат към ядките и бисквитките върху масата.


10. Научете се да танцувате
Благодарение на уроците по танци ще запазите формата си, ще получите удоволствие и ще изгорите калориите - един час салса изгаря 380 калории, а повечето състезателните танци - 350.


11. Попълнете запасите от белтъчини
Употребата на храна ,богата на триптофан (строителен материал за белтъчините) ще ви помогне да се справите с пристъпите на глад, предизвикани поради психологически причини. Колкото повече продукти със съдържание на триптофан приемате, толкова повече серотонин ще произвеждате и по-добре ще се чувствате. Най-добрите източници на триптофан са пилешкото и пуешкото месо, рибата, яйцата, кашкавалът, орехите и зърнените култури.


12. Обличайте се ярко
Широките панталони и развлеченият пуловер няма да ви покажат, че сте напълняли, доката тесните и светли дрехи веднага ще подчертаят излишните килограми.


13. Направете любимите си ястия полезни
Научете се да готвите по нов начин своите любими ястия. Използвайте продукти с ниско съдържание на мазнини, пълнозърнест хляб и т.н.


14. Яжте повече оранжево

Специалисти твърдят, че оранжевият цвят повдига настроението и придава енергия. Освен това повечето оранжеви продукти са нискокалорични: портокали, мандарини, кайсии, моркови, ряпа, манго, чушки.


15. Съставете си план за лятото

Вместо да се предавате на мрачното зимно настроение, обмислете плановете си за лятото. Създайте си повече удоволствия от едно планирано пътуване. Ако сте решили да посетите Франция - започнете уроци по френски, ако вашата цел са Карибите - запишете се на курсове по гмуркане, а ако това е Испания - научете се да танцувате фламенко. Никой не твърди, че трябва да станете експерти, просто ще имате едно по-полезно занимание от това да седите вкъщи пред телевизора с купа пуканки например.


16. Стопляйте се с физическите упражнения
Не включвайте парното до край - опитайте да се стоплите по друг начин. И упражненията у дома и разходката навън ще ви сгреят, а и ще изгорите няколко калории повече.


17. Повече пипер

Пикантната храна като например мексиканската или индийската стопля и изгаря мазнините. Изследванията показват, че пиперът в чилито повишава с 50% ритъма на сърцето и обмяната на веществата в продължение на 3 часа след храненето.


18. Отдайте се на любовта
Не отлагайте секса само за почивните дни. Страстните обятия освобождават хормоните на щастието - ендорфините, а колкото по-щастлив е човек, толкова по-малко търси утеха в храната. Освен това по време се секс се изгарят 140 калории.


19. Спете повече

Учените мятат, че хроничното недоспиване води до увеличаване на теглото, тъй като недостигът на сън повишава нивото на хормоните, влияещи върху апетита. Колкото повече спим, толково по-малко време ще прекараме в компанията на купата със сладки!


20. Приемайте достатъчно течности
През зимата често забравяме, че трябва да се пие около 2 литра вода дневно. Затоплените офиси, домове и магазини ни карат да се потим и губим течности. Парното допълнително изсушава въздуха. Жаждата често се приема като глад и хората започват да ядат, когато в действителност се нуждаят от течности.


21. Започнете да готвите

Заловете се с кулинарни експерименти през зимните вечери. Избирайте полезни продукти, чието нарязване и приготвяне ще ви помогнат да изгорите поне 120 калории за половин час

 

Източник: тя.бг