Водата не е ракия, за да я плащам бе, бате

Защо циганите не плащат ток, вода, данъци, а аз трябва да бъда изряден гражданин?

Водопроводът в кв. "Факултета" не е законен

Общият дълг в квартала е в размер на 800 000 лева. По въпросната улица "Мирни дни" ползват вода нерегламентирано. Това казва пред bTV инж. Валентин Милушев, старши мениджър по управление на мрежата на „Софийска вода”.
Жителите на столичния ромски кв. "Факултета" не са плащали 33 години сметките си за вода.

В резултат на това дружеството "Софийска вода" е загубило стотици хиляди левове. Нещо повече, при опит на служители да спрат водоподаването на махалата екипът на "Софийска вода" е бил пребит. В ромския квартал „Филиповци“, където живеят около 6000 души, „Софийска вода“ има няколко клиенти юридически лица. Загубите са над 800 000 куб. м вода на година, а потреблението надхвърля 2,5 пъти потреблението на неромския съседен кв. „Филиповци“.
Ако ромите искат да са български граждани, то те трябва да имат същите права и задължения като всички останали; тоест да живеят според същата конституция и закони.

Защо за тях винаги има ток и вода?
Защо държавата абдикира от проблема? Разчита на ромските гласове по време на избори?
Защо голяма част от циганите ползват и градския транспорт безплатно, а повечето ромски махали не плащат вода. Дали ВиК дружествата си вършат работата или от страх и някакъв вид изгода, проблемът се неглижира?
Основният проблем е собствеността, а тя се урежда от държавата

Ромите нямали индивидуална партида. В София неразрешимият основен проблем засега е незаконното строителство. Без законово уредена собственост ВиК дружеството „Софийска вода“ ЕАД няма как да открие по закон партиди на хората от махалите.
Пореден парадокс в милата ни родина
Ромите не получавали фактури и нямали водомери, нямат и законна собственост, няма и да имат индивидуална партида. Абсурдът стига дотам, че дори собственост, която преди е била законна и уредена, днес не е такава, тъй като ромите не сключват брак, а собствеността се предава по обичай.
Не знаят, не разбират, когато така им изнася
Не могат да четат, не говорят български – КО?НЕ! А дори някой да е тотално неграмотен, то винаги фактурата може да му бъде разчетена в съответния център за плащане, стига да вземе непосилното решение – да отиде да плати сметките. Може, дори да потърси «помощ от приятел»...
«Няма бизнес, няма пари» - ама има винаги за джамбурета, кабелна телевизия и цигари
Нямали пари да плащат вода, а имат за по няколко сателитни чинии и мобилни телефони. Ако обаче ВиК дружеството изпрати багер под заплаха да прекъсва, веднага се намират пари. За съжаление тези случаи са основно в столицата, където дружеството е частно. Държавните и общинските дружества са под директен политически контрол, а един политик на власт никога няма да рискува да загуби избирателите.
Развит социализъм - водата е вид публична услуга, а потребителят плаща много малко пари за тези услуги

В тези времена в махалите даже не е имало водомери. Но това не означава, че водата е била евтина, просто плащането на цената се е извършвало чрез бюджета и непрекъснатото вземане на заеми и стоки предимно от Съветския съюз. Но тези привилегии по времето на социализма са ползвани от всички етноси на нашата територия, така че не би трябвало да са оправдание конкретно ромите да не плащат и днес.
Кой няма интерес от прекратяването на пилеене на вода в ромските квартали?
Огромни дългове – фалит или «пълнене» на дупките от бюджета
Да, но този бюджет не е безкрайно разтеглив. Почти всички държавни ВиК дружества трупат огромни дългове, които или ще ги доведат до ликвидация, или ще бъдат погасени от бюджета. Публична тайна е, че публично-частното партньорство (каквото е всъщност „Софийска вода“ АД) има много по-голям шанс да реши проблема при циганите, защото цели да намалява загубите на вода, за да е на печалба от тази дейност. Държавните (общински) ВиК дружества, обаче, явно са под контрола на политиците.