Търсят кой сготви Волен

Политика

16-12-2013, 06:10

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От Капка през ГЕРБ до ВЕИ босове са сочени за режисьори на скандала

Случаен теч на лична информация или мащабен сценарий за разбиването на "Атака" стои зад фриволните фотографии на Волен Сидеров на плажа Варадеро в Куба, Париж и Венеция? Въпросът продължава да виси във въздуха насред множеството неуточнени подробности. 

"Снимките от кубинския плаж са направени от наш сънародник. Той ни изпрати и ние ги дадохме на агенция ПИК, разкри пред НТВ Валери Симеонов, съпредседател на НФСБ и собственик на ТВ "Скат". Симеонов, който кумуваше на Капка и Волен на сватбата им в Кърджали през 2006 г., потвърди версията, че първите фотографии - от Острова на свободата, са се появили по случайност, докато следващите, от европейските му гуляи, вече са част от режисирана кампания. ПИК първоначално съобщи, че фотосесиите от Париж и Венеция са им били предоставени от Капка Георгиева. Впоследствие бившата му съпруга категорично отрече да е автор и разпространител на снимките. Различни източници разполагат с времевия период на "фотосесията" между 2009 и 2012 г. Предположенията кой е мистериозният фотограф варират от Капка до народната представителка Деница Гаджева. Валери Симеонов обаче вмъкна неприличната интрига, че е възможно Сидеров да е бил заснет и от мъж - депутата Десислав Чуколов
Моментът също не изглежда случайно подбран - скандалът заля медиите, докато лидерът на "Атака" беше на посещение в Китай и нямаше възможност непосредствено да реагира. Партията на Бойко Борисов мълниеносно се възползва от суматохата и поиска оставката на Сидеров като председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. "ГЕРБ нямат основание да ми искат оставката като председател на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, освен от страх, че има много сигнали срещу техни основни фигури - Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Росен Плевнелиев", отвърна лидерът на "Атака" от Далечния изток. Той предположи, че компроматната акция срещу неговата особа се е развихрила заради това, че е засегнал силно интересите на играчите на пазара на "зелените енергии". Националистите бяха вносители на таксата, която удря ВЕИ сектора в енергетиката с 20% и бе оспорена от президента Плевнелиев пред Конституционния съд. Хипотезата, че ощипаните със 160 млн. лв. енергетици са неговите душмани, не е напълно лишена от убедителност. Гласуването на 20-процентната такса обаче не зависеше от "Атака", чиито депутати по същото време събираха слънчев загар на Варадеро.
Втората версия гласи, че ударът по крайния националист е част от усилията на БСП и ДПС да се освободят от мъртвата хватка на "Атака". През последните седмици двама депутати от ГЕРБ отлетяха от парламентарната група и се очаква да кацнат при парламентарното мнозинство в инфарктни моменти. Теоретично с независимите депутати Станишев и Местан могат да осигурят и кворум и при преодоляване на евентуално президентско вето. Неприятното е, че двете групи трябва да се явяват всеки ден в Народното събрание в пълен състав. В предишните два парламента групата на "Атака" неизменно се разпадаше и оставаше на санитарния минимум от 10-11 души. Затова и сега няма да е изненада, ако
след мощния пропаганден шамар започнa люспене
Сидеров става крайно неудобен "баласт" за управляващата коалиция и с оглед на започващата предизборна кампания за Европейския парламент. Сергей Станишев, който е лидер на европейските социалисти, е поставен под засилващи се отвън критики, че партията му е заложник на ксенофобски и антиевропейски сили. ДПС също е разглеждана с учудване от либералите на Стария континент заради колаборацията със смъртния враг. Затова двете управляващи партии изглежда ще се опитат по всякакъв начин да избегнат соченето с пръст в разгара на предизборните дебати.