Дълговете на държавата към бизнеса растат

Най-доброто от печата

16-12-2013, 06:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В момента бюджетът виси на косъм заради лоша събираемост.

Дълговете на държавата към бизнеса не само не намаляват, но дори се увеличават. За последната година ръстът на просрочията е сериозен - от 111 млн. лв. през септември 2012 г. на 152 млн. лв. към 30 септември т. г., което е скок с цели 37%. Увеличение има и в тримесечието юни - септември, макар то да е минимално - с 5 млн. лв., сочат последните данни на финансовото министерство.
Внушението, че за разлика от управлението на ГЕРБ държавата вече се разплаща с бизнеса и това съживява икономиката, е един от основните политически рефрени на управляващите в последните месеци. Реално обаче статистиката на финансовото министерство не засича подобни процеси. Оказва се дори, че миналата есен, по време на управлението на бившия финансов министър Симеон Дянков държавата е била доста по-изрядна към бизнеса, отколкото сега. Обръщането на процеса е започнало след март т.г., когато дълговете на държавата са се увеличили от 107 млн. лв. на 147 млн. лв. през юни.
За разлика от държавата общините постепенно намаляват просрочията си. Към 30 септември 2012 г. те са били в размер на 176 млн. лв., докато година по-късно са намалели до 162 млн. лв. Общо в края на септември т.г. държавата и местната власт дължат на бизнеса 314 млн. лв.
Въпреки обещанията за коректност към фирмите и до днес няма списък на ведомствата с най-големи просрочени задължения, нито пък по какви договори и на кои фирми се дължат те.
Разплащането на просрочията на държавата към бизнеса беше и основен мотив за актуализацията на бюджета през август. За тази цел първоначално бяха предвидени 116 млн. лв. Впоследствие се оказа, че те ще отидат не само за просрочени задължения, но и за плащания по сключени договори, по които обаче още не е настъпил падежът. Вероятно ефектът от допълнителните милиони от актуализацията ще се отрази в статистиката за просрочията към 31 декември, която трябва да бъде публикувана след 2-3 месеца.
ДЕКЕМВРИ Е ТЕСТ ЗА ДДС
Публичните данни не показват особен напредък и в процеса на възстановяване на ДДС в сравнение с 2012 г.
Финансовото министерство твърди, че от юли е предприело спешни мерки за бързо връщане на налога на фирмите. Действително през юли върнатият налог е по-висок в сравнение със същия месец на м. г. - 563 млн. лв. спрямо 518 млн. лв. година по-рано.
През август, септември и октомври обаче данъчните са върнали по-малко ДДС на фирмите в сравнение със съответните месеци на 2012 г. През август т. г. са възстановени 505 млн. лв. (551 млн. лв. през август 2012 г.), през септември - 577 млн. лв. (599 млн. лв. през м. г.), а през октомври - 532 млн. лв. (569 млн. лв. през м. г.). Това за пореден път доказва твърденията на експертите, че проблемът с ДДС се преувеличава за политически цели. Налогът се задържа неправомерно единствено през декември, за да се върже бюджетът. Затова истинският тест за управляващите ще са данните за декември, още повече че в момента бюджетът виси