Радан Кънев иска да махне "Синьо единство" от Реформаторския блок

Това се случва дни преди окончателно да бъде подписано споразумението между шестте партии за обединение в политически съюз

Лидерът на ДСБ Радан Кънев предложи преговорите със "Синьо единство" да бъдат прекратени.

Това се случва дни преди окончателно да бъде подписано споразумението между шестте партии от Реформаторския блок за обединение в политически съюз. Кънев не е посочил мотивите за искането си.

Най-вероятната причина за скъсването на отношенията със "Синьо единство" са различията, които формацията на Нейнски има с останалата част от Реформаторския блок по въпроса как да се структурира обединението - дали блока да бъде партия или коалиция от партии. Докато "Синьо единство" настояват обединението да стане единна партия, председателя на "Синьо единство" Христо Панчугов за пореден път заяви, че Реформаторският блок трябва да стане коалиция.

Различия между останалите формации от Реформаторския блок и "Синьо единство" има и по споразумението, което партиите трябва да подпишат до 20 декември, пише в."Капитал". Трите партии от блока – ДСБ, ДБГ и СДС предлагат в изпълнителния съвет на Реформаторския блок да се вземат резултатите от последните избори за Народно събрание. За разлика от тях, от "Синьо единство" настояват това да става на базата на социологически сондажи за всеки един кандидат и тежестта му като подкрепа сред избирателите.

Третото неразбирателство между партиите от Реформаторския блок и "Синьо единство" е листата за предстоящите догодина избори за Европейски парламент. Ябълката на раздора се оказва водаческото място в нея. Макар че няма официална информация по въпроса, за евентуален водач на листата за евродепутати се сочи лидерът на ДБГ Меглена Кунева.

Христо Панчугов заяви пред "Капитал", че първо иска да се запознае с мотивите, поради които партията вече не отговаря на принципите и целите на Реформаторския блок.