38 млн. лева прибраха партиите от държавни субсидии

Законът не поставя ограничение за какво могат да се харчат

Близо 38 милиона лева струва на държавния бюджет издръжката на партиите само тази година.

Партийните субсидии са регламентирани още през 2005 г. в Закона за политическите партии.

"България, като най-бедната държава в ЕС, има най-високата субсидия", пресметна пред bTV Георги Кадиев от БСП. С намаляването на 11 лева за глас догодина 4-те парламентарни и 6-те извънпарламентарни сили ще получат oбщо с около 3 млн. лева по-малко. Орязването на партийните субсидии бе договорено на семинара на властта на Боровец. Тогава лидерите на БСП и на ДПС, заедно с премиера обявиха, че намаляването им с левче на глас ще бъде израз на солидарност с българските граждани, които търпят тежки лишения.

От финансовите отчети на парламентарните сили се вижда, че основната част от приходите им - над 90%, са именно от държавната субсидия. Делът на постъпленията от членски внос е минимален. И докато Законът за политическите партии строго регламентира откъде могат да идват приходите им, въпросът за какво могат да ги харчат се оказва разтегливо понятие.

"При сега действащия закон партиите могат да правят всичко с парите, които получават. Законът не поставя никакви ограничения", коментира председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Според закона партиите могат да харчат държавната субсидия за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на структурите си, за организиране на мероприятия и "други присъщи за дейността на партията разходи".