Правителството нелепо забрави за Мандела

Политика

15-12-2013, 11:47

Автор:

Радослав Атанасов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нелсън Мандела ще почива в земята на своите предци

Нито един наш политик не се прежали да го изпрати в последния му път

Политическата ситуация и междупартийните битки в страната се оказаха твърде ангажиращи за родните политици и кабинета, които не успяха да намерят време да присъстват на поклонението на бившия южноафрикански лидер Нелсън Мандела, пише днес pik.bg. Докато целият свят изразяваше уважение и признателност към делото на първия чернокож президент на африканската държава, българската държава нелепо мълчеше.

Трябваха повече от 20 часа докато и българският президент Росен Плевнелиев изпрати съболезнователна телеграма. Краткото официално съобщение отне на пресслужбата на президента повече от денонощие, докато към ЮАР пристигаха съобщения от всички държави по света.

Още няколко дни бяха нужни, докато се разбере дали ще има българска делегация на погребението в Йоханесбург. Министерства и ведомства мълчаха кой ще бъде българският представител до последната минута, когато към ЮАР набързо е изпратен зам.-министърът на външните работи Ангел Величков, пише сп. "Тема". Странно и нелепо е държанието на цялата държавна администрация - български представил е командирован, едва ли не насила, в последната минута, на събитие от такъв ранг. Историческо събитие, исторически среща, целият политически елит на света, но без български политик от висок ранг - президент, вицепрезидент, премиер.

Президентът Росен Плевнелиев намери време да отиде на тяснопартийна среща на Европейската народна партия във Вилнюс, но не и за поклонението пред Нелсън Мандела. Вицепрезидентът Маргарита Попова – също не намери време да уважи паметта на един от най-емблематичните политически лидери в света. За последно „сбогом” с Мандела можеше да отпътува и председателят на Народното събрание Михаил Миков, който все пак произлиза от партия, членуваща в Социалистическия интернационал – а там членува и Африканският национален конгрес.

Премиерът Пламен Орешарски също странно мълчеше, той дори не намери време да уважи паметта на Мандела със съболезнователна телеграма. Най-малкото лично външният министър Кристиан Вигенин можеше да се прежали и да поеме на дългия полет до Йоханесбург, вместо да изпраща свой заместник.

Днес южноафриканският президент ще бъде положен в гроба в родното му село в югоизточната част на страната. Церемонията по погребението на великия борец срещу апартейда вече започна.