Реформаторите късат с Надежда

Най-доброто от печата

15-12-2013, 08:50

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Синьо единство търсят разделение, нямат място при нас, твърдят от ДСБ

Реформаторският блок е на път да изгони "Синьо единство" от редиците си. Решението ще бъде взето в понеделник на Граждански съвет.
Предложението за отстраняването на хората на Надежда Нейнски от блока е на Радан Кънев, председател на ДСБ. Причината за това е различието в редица позиции между "Синьо единство" и останалите партии в блока. "Да, наистина има депозирано писмо, причината е, че РБ е формация, в която търсим обединение, а не разединение, и затова "Синьо единство" нямат място вътре с твърденията си, че сред нас има различни партийни линии - либерали, десни, демократи." Това обясни Петър Москов, председател на Гражданския съвет и зам.-председател на ДСБ. 
Това решение на Радан Кънев ме изненадва, когато се запознаем с мотивите му, ще кажем какво мислим, контрира Христо Панчугов, председател на "Синьо eдинство". 
Желанието за отстраняването на хората на Надежда Нейнски, макар и да идва дни преди да се обяви официално реформаторската коалиция, не е неочаквано. Конфликтът между "Синьо единство" и останалите пет партии в блока започна с това каква трябва да е формата им на сдружение. Според хората на Нейнски трябваше да се направи единна партия. Останалите обаче искаха да запазят партийната си идентичност и да формират коалиция. Параметрите за управлението й, които все още се дискутират, както и предстоящите избори пък станаха ябълката на раздора. Реформаторите обмислят да въведат управително тяло с квоти за всяка от тях на базата на последните парламентарни избори. По неофициална информация това означава 4 места за ДБГ, по три за СДС, ДСБ и "Свобода и достойнство", а по едно за БЗНС и "Синьо единство". Също така 6 за гражданите. На подобен принцип, заедно с резултати от социологически изследвания за броя привърженици на всяка формация и също така в зависимост от това дали е съюз от повече политически субекти като СДС, или е самостоятелна единица, ще се формират и листите за изборите. Не мога да коментирам дали това е така, защото сме решели да не обявяваме формата, преди да е окончателно готов, каза Петър Москов. Тези идеи, дори и да не са окончателни обаче, не се споделят от "Синьо единство". Друг препъникамък е и евролистата, както и кой да бъде неин водач. Въпреки че досега няма официални номинации, вече се спрягат имената на Меглена Кунева, Надежда Нейнски, Светослав Малинов и Радан Кънев. 
Дали "Синьо единство" ще бъде отстранено от блока, ще стане ясно в понеделник. Ако това се случи, партията обаче едва ли ще се откаже от по-нататъшно развитие и участие в евроизборите.