Има ли дъно падението в църквата?

Скандални порноклипове с участието на епископ Борис бяха публикувани днес в интернет. Непристойните сцени в игуменарницата на Бачковския манастир потресоха виделите ги, съобщава dveri.bg. От ракурса на клиповете личи, че са заснети от самия игумен, но не е ясно как са попаднали в интернет. Има съмнения, че кадрите са изпратени от самия епископ на негови познати, за да се хвали с „постиженията” си. Няколко часа след качването им, клиповете бяха изтрити, вероятно понеже не са били придружени с предупреждение, че съдържанието им е „за възрастни”.

Скандалното видео се появява в навечерието на изборите за Варненски митрополит и епископ Борис е сред кандидатите за поста. Потресаващите кадри бяха публикувани в мрежата след редица публикации, изобличаващи клирика в непристойно за сана му поведение. Въпреки това Св. Синод отказа да извади Бачковския игумен от листата с достоизбираемите епископи с мотива, че „няма доказателства и документи”, които да го уличават в плътски грехове и привързаност към охолния живот. Макар че останаха в мрежата едва няколко часа, клиповете достигнаха и до синодални архиереи. Въз основа на тази „документална информация” срещу Бачковския игумен сега могат да бъдат повдигнати обвинения за разврат и нарушаване на монашеските обети, както и за скланяне към развратни действия. (От клиповете се вижда, че някои от жените не желаят да участват в подобни отношения и се страхуват, че могат да бъдат изнудвани. Те молят „дядото” да не ги снима).

Припомняме, че преди няколко дни еп. Борис публикува писмо, в което заяви, че „излиза от монашеското си уединение по време на Рождественския пост”, за да отговори на необоснованите критики към него. Той дори заяви, че кампанията срещу него е всъщност „борба срещу православието”, която „отваря вратите към ересите и сектите в БПЦ”…

Публикуваните порно-клипове са изключително омерзителни и ще станат повод за още по-дълбок срив на авторитета на Българската църква. Съществува опасност, ако Св. Синод не вземе мерки, в публичното пространство да продължат да се появяват подобни компромати, които обаче ще свидетелстват не само за падението на отделни клирици, но и за безпомощността на Св. Синод, а и на цялата БПЦ да сложи граници на беззаконието. Хиляди хора ще се отвратят от Църквата, хиляди ще похулят Божието име. За това без съмнение един ден Христос ще иска сметка от всички ни – за решението да си затваряме очите, когато поругават Църквата, предпочитайки „мира на беззаконието” пред меча на Христовата истина.

И ако се чудим накъде вървим и докъде ще стигнем, може да погледнем в патериците. Там ще видим, че както възхождането към Христос е безкрайно, така безкрайно е и пропадането в бездната на греха. Защото дъно няма.