Осигурени са 650 хил. лева за проучване на проекта за язовир Цонево

Мисия Добрич

14-12-2013, 14:35

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Областният управител Недко Марчев направи отчет пред медиите за първите шест месеца на управление

Около 650 хиляди лева са осигурени за предпроектно проучване за водоснабдяването на Добричка област от язовир "Цонево".  Това съобщи областният управител Недко Марчев при представяне на отчета си  днес за първите шест месеца от мандата.
Сумата ще бъде усвоена  през първата половина на 2014 година. С реализацията на проекта се очаква годишно да се спестяват по около 3 600 000 лева и да се постигне контролирано качество на водата, изисквано от европейска директива. Водните ресурси ще се използват ефективно на по-приемлива цена за населението и ще бъде постигнат значим социален ефект.
Алтернативното водоподаване от язовир "Цонево" е част от генералния регионален план за водоснабдяване и канализация на Добричка област.

Очаква се през първото шестмесичие на 2014 година да бъде открит и граничния пункт край село Северняк и румънския Добромир.

В отчета си Недко Марчев акцентира и за отпуснатото финансиране за паметници, нуждаещи се от спешен ремонт, контролът върху стопанисването на държавната собственост на територията на областта и създаването на обществени съвети.

Марчев отбеляза и за възстановената директна връзка със столицата, влакът София – Добрич – Кардам от 14 декември. За шестте месеца на управления областният управител е приел 274 граждани, издал е 25 заповеди за връщане решения на Общинските съвети.