Увеличеното напрежение на гражданското общество може да доведе до предсрочни избори?

"Стандард енд Пуърс" понижи перспективата за България на негативна

От днес нататък за всички световни инвеститори България е нестабилна?

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard&Poor’s) ревизира перспективата по рейтинга на България от "стабилна" на "негативна". Анализаторите посочват като основен фактор за промяната "слабите перспективи пред растежа в резултат от слабото вътрешно търсене, както и нестабилната политическа обстановка, които биха могли да препятстват осъществяването на необходимите структурни реформи“.
"След парламентарните избори през май, БСП и ДПС се коалираха в правителство на малцинството. Скоро след встъпването си във власт към кабинета бяха отправени призиви за оставка заради назначаването на директора на ДАНС. Въпреки че, досега правителството успява да устои на натиска на протестите, смятаме, че увеличеното напрежение от страна на гражданското общество би могло да затрудни провеждането на политики и да увеличи вероятността от предсрочни избори", се казва още в анализа на агенцията.
В доклада на S&P се казва, че в условията на ограничен икономически растеж бюджетният дефицит се очаква да достигне 2% от БВП през 2013 г. в резултат от поетите ангажименти на правителството да повиши социалните плащания и пенсиите, както и да разплаща задълженията към частния сектор. Тази оценка съвпада с целта за дефицит през 2013 година.
В доклада на S&P се отбелязва още, че подобряването на политическия климат в страната би засилило действието на институциите и би повишило перспективите за растеж на българската икономика, което, от своя страна, ще повлияе благоприятно върху кредитния рейтинг на страната.

Според Бойко Борисов "по-страшното е, че това е сигнал към всички банкови институции и инвеститори, че се подготвя свалянето на кредитния рейтинг около март месец, което автоматично на следващия ден ще вдигне лихвите по кредитите". Може да видите коментара, който лидерът на ГЕРБ публикува в профила си във Фейсбук: