Съдът попари кмета на с. Габър, не е оклеветен

Крими

13-12-2013, 15:06

Снимка:

vsekiden.com

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

На втора инстанция: Изнасилвач поиска по-малко, получи повече затвор

Окръжните магистрати отмениха решението на първоинстанционния съд и оправдаха Димитър Добрев, обвинен за клевета

Окръжният съд в Бургас оправда Димитър Добрев от созополското село Габър по повдигнатото му обвинение за клевета на длъжностно лице.

Той бе признат за невинен в това, че е разгласил позорящи обстоятелства по адрес на кметския наместник Димитър Трънков. Според обвиненията Добрев изпратил писмо до община Созопол, като в него посочил, че кметът е присвоил 50 декара земеделска земя с лъжесвидетели – 15 декара стопански двор и кошара 4-5 декара.

С това решение се отмени присъдата на Районния съд в Бургас, в частта, в която Добрев е бил признат за виновен за клевета. Първоинстанционният съд го е освободил от наказателна отговорност и му е наложил административно наказание „глоба“ в размер на 1000 лв. 

Той е уважил частично предявения срещу Добрев граждански иск и го е осъдел да плати обезщетение за неимуществени вреди в размер на 100 лв.

Въззивният съд отменя първоинстанционната присъда в осъдителната й част, и потвърждава останалата й част. В потвърдената част районните магистрати признават за невиновни и оправдават Добрев и други три лица по повдигнатото им обвинение, че в искане до Общински съвет Созопол, подписано от четиримата, са разгласили позорни обстоятелства за същото длъжностно лице – кметския наместник на с. Габър, по повод изпълнението на службата му с думите „Води около 30-40 дела с неверни жалби и лъжесвидетелства от 30 години насам“.

Присъдата подлежи на обжалване в отменената й част пред Върховния касационен съд на Република България в 15-дневен срок.