Безплатни прегледи за рак на щитовидната жлеза в МОЛ-а

Прегледите за рак на щитовидната жлеза ще се извършват всеки ден от 12 до 20 часа в „Скай Сити Мол София“ и ще продължат до 20 декември

Столична община се включи в Кампанията за безплатни прегледи на щитовидната жлеза. Организаторите поднасят един нетрадиционен, но много ценен подарък за гражданите на София и гостите на града в навечерието на коледните празници.
 Безплатните консултации ще се извършват от изтъкнати ендокринолози с помощта на модерна ехографска апаратура. В кампанията се включи и ХІІІ ДКЦ – район Лозенец.  
При установени отклонения от нормата или при съмнение за тиреоиден карцином, пациентите ще бъдат насочвани за допълнителни изследвания и лечение.

Целта на Кампанията за ранна диагностика на рак на щитовидната жлеза е да се повиши информираността на обществото за това заболяване, за характерните симптоми, рисковите фактори, ролята на профилактиката и методите за лечение.
Карциномът на щитовидната жлеза се среща рядко. Той представлява 1% от всички злокачествени образувания. 316 души са новооткритите заболели през 2009 г., а броят на новоткритите случаи през 2010 г. е 299 души. Близо половината от тях са диагностицирани в първия стадий на болестта, когато тя все още е лечима.

Организатори на Кампанията за ранна диагностика на рак на щитовидната жлеза са Център за защита на правата в здравеопазването и агенция „Пачето перо“ и Столична община, със съдействието на Скай Сити Шопинг Мол, Monrol България и агенция Beta PR, с партньорството на Сдружение „Спринт Продакшън“ и Фондация „Нов ден“