Декларация на ГЕРБ по повод изказването на турския премиер

По повод изказването на турския премиер Реджеп Ердоган за "пределите на Тракия", можете да видите пълния текст на разпространената декларация от ГЕРБ:

ПГ на ПП ГЕРБ заявява, че категорично не приемаме в 21 век да се правят изказвания, кореспондиращи дори косвено със суверинитета и териториалната цялост на Република България.
Настояваме за поддържане както на добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна, които са основополагащи принципи за зачитането на международното право, включително и принципите за суверенитета и териториалната цялост. Всякакви подобни изявления трябва винаги да се правят с особено внимание и с уважение към историята, но с поглед към бъдещето и реалността.
Никой няма право да предявява каквито и да е претенции към териториалната цялост на България, защото историята е такава каквато е и всяка държава е минала през възходи и падения, но е достигнала до днешния ден.
Като европейска дясна партия, от ПП ГЕРБ не одобряваме подобен тон на друга държава към България. Настояваме за уважение на България и за спазване на принципите за добросъседство и суверинитет, присъщи за Европейския съюз и НАТО, на които България е член.