Изнасилвач на дете обжалва 9-годишна присъда

Крими

13-12-2013, 11:21

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Момичето успяло да избяга от насилника си и с помощ от овчаря на селото стигнала до полицията

9-гидишна присъда за отвличане, блудството и изнасилване на 2 жени, едната от които непълнолетна обжалва днес пред Варненския апелативен съд Анастас Тонев от село Кичево. 

Пресслужбата на съда припомня, че на 2 октомври тази година ВОС призна вината на 40- годишния подсъдим за серия от 7 престъпни деяния - отвличане, блудство, изнасилване, за незаконно притежание на газов пистолет и за грабеж, извършени над две жени, едната от които на 16 години, през пролетта и лятото на миналата година .

Деянията са извършени на територията на две области - Търговище и Варна. За всяко едно от престъпленията Тонев получи различно по размер наказание, а съдът му присъди да изтърпи най-тежкото от тях - 9 години затвор при първоначален строг режим за отвличането на 16 годишно момиче от село Камбурово, област Търговище.

Двамата се запознали чрез "Фейсбук" през 2011 година, срещнали във Варна и скоро след това заживели заедно в село Кичево. Родителите започнали да издирват непълнолетната си дъщеря. Близо 9 месеца по-късно полицията я открила в село Орешак, Варненско, където девойката гостувала. Органите на редя я предали на възрастните й роднини в село Царевци. Социалната мрежа продължила да свързва двамата, но отношенията им се влошили, след като момичето разбрало, че Анастас е направил видео на интимните им срещи. Подсъдимият разбрал, че девойката вече не желае да поддържа контакти с него и започнал да я заплашва с публикуване на интимния клип в интернет. Продължил със SMS закани за издевателства над нея и за живота на близките й.

На 29 април миналата година против волята на момичето Анастас я отвлякъл от улица в Царевци и я отвел в дома си край Варна. Именно там започнал издевателствата над нея - насилие под дулото на пистолет, нечовешки блудства, бой, заплахи. Анастас отвел жертвата си в гората край Кичево и продължил няколко дни издевателствата над нея. Едва на 2 май момичето успяло да избяга от насилника си и с помощ от овчаря на селото стигнала до полицията. Знаейки, че е издирван, Анастас се укривал в гората, като нощувал в изкопана землянка край Каменар. Имал дори колело, с което се придвижвал от едно до друго свое горско укритие.

На 19 юни същата година подсъдимият нападнал втората си жертва - жена, която пътувала с мъжа си към Балчик и спряла да се облекчи в гората след село Климентово. Заплашил жертвата с пистолет, завлякъл я към местността "Старите лозя" и отново с брутално насилие блудствал, насилвал и душил безпомощната си жертва. Тя разпознала издирвания мъж и направила всичко възможно, за да не го предизвика. След насилието, Тонев ограбил жената и я отвел на същото място, от което я отвлякъл. Пострадалата и мъжът й подали веднага сигнал в полицията и свидетелствали за престъплението. Насилникът бил задържан от органите на реда близо месец по-късно.

Въпреки, че както на досъдебното производство, така и пред първата съдебна инстанция бяха назначени множество експертизи, които установиха по безспорен начин травматичните увреждания по двете жени и авторството на престъпленията, въпреки множеството свидетелски показания, подсъдимият не призна вината си.

В жалбата против 9-годишната присъда Анастас и неговият защитник твърдят пред Варненския апелативен съд, че обвинението се основавало само и единствено на показанията на пострадалите жени. Представителят на Апелативна прокуратура припомни, че от 7-те престъпни деяния, за които Анастас е изправен пред съда, 6 са свързани с посегателство срещу личността. Обвинението счита, че първоинстанционната присъда е справедлива, изключително добре мотивирана и обоснована от многобройни показания, експертизи, веществени доказателствени средства и други материали.

Подсъдимият поиска от втората съдебна инстанция да намали размера на наложеното наказание. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.