По 2.5 млрд. долара годишно изтичат нелегално от България

Най-доброто от печата

13-12-2013, 07:40

Снимка:

© CHINA DAILY

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Първото по рода си изследване на Global Financial Integrity класира страната на 32-о място от общо 144 развиващи се държави

България е на 32-о място в света по размер на нелегално изнесените пари през последното десетилетие сред общо 144 развиващи се страни. Това показва класацията на базираната във Вашингтон организация Global Financial Integrity. Подобно проучване се прави за пръв път, а негови спонсори са Фондация Форд, както и неправителствената организация Financial Transpаrency Coalition. В екипа, изготвил изследването, участва и бивш експерт от Международния валутен фонд, а използваната методология засича трансферите на средства без произход, с които се купуват активи в чужбина. Методологията предстои да се усъвършенства, за да може да обхване и парите от трафик на хора и наркотици.

Инфографика


Според данните за България в периода от 2002 г. до 2011 година средногодишно са изнасяни по 2.559 млрд. долара. Сумата е двойно по-малка от онова, което е засечено като изходящ поток от Полша. Други по-големи европейски държави, които попадат в класацията, са Унгария, която е на 45-о място и Румъния, която е на 58-о място. Челната тройка в класацията е за Китай, от където са изнесени нелегално средно по 107.557 млрд. долара годишно, Русия, с изтекли 88.096 млрд. долара и Мексико със засечени 46.186 млрд. долара средногодишно.

Офшорките изпомпват ценен ресурс от бедните страни

Според авторите на изследването през 2011 година източването на средства от развиващите се страни се е ускорило с 13.7%, спрямо предходната година. Общо за десетилетието са засечени трансфери на подозрителни пари за близо 6 трлн. долара. Тези средства са генерирани основно от престъпна дейност, корупция и избягване на данъци, по думите на Реймънд Бейкър, президент на Global Financial Integrity.

Според него най-често офшорните компании с анонимни собственици, които се възползват от възможностите на така наречения "данъчен рай". Чрез дейността си те напрактика са изпомпвали ценен ресурс от най-бедните държави в света. "Това проучване трябва да послужи като сигнал за събуждане на световните лидери: времето за действие е сега", коментира Бейкър.

Преди време, Капитал поиска от GFI методологията,  по която те изчисляват тези трансфери и загуба на средства, но не я получи. Тогава пред БНР Кларк Гаскойн от организацията обясни, че "при по-консервативния метод включваме и преноса на пари кеш през граница в куфарчета, транзакции, които се извършват от една и съща страна и при които фактурите на внасящата и изнасящата страна съвпадат".