България и Румъния остават икономическото гето на ЕС

Най-доброто от печата

13-12-2013, 07:36

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Страната ни е с три "челни" места в нова класация на Евростат - най-ниски доходи, най-слабо производство, най-ниски цени

Мрачната шега, че България ще настигне другите от ЕС след няколко десетилетия и само ако те стоят на едно място, продължава да е горчива реалност. Страната ни остава с най-слабата икономика в целия Европейски съюз, а населението ни - с най-ниска покупателна способност. Не можем да догоним дори съседката Румъния. Това показват току-що публикуваните данни на Евростат за развитието на 37 европейски държави през 2012 г. 

Българите може много да се сърдим за ниските си доходи, но статистиката е безпощадна - те са логично следствие от това, че произвеждаме най-малко и сме последни в ЕС по брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, дори след като се елиминират ценовите разлики между отделните държави. 

Според Евростат през миналата година производството на стоки и услуги "на калпак" у нас е било с 53% по-малко от средното за ЕС, а в Румъния - с 50% по-ниско. Турция ни изпреварва в тази класация, по-напред е и Хърватия, която през 2012 г. все още не бе член на ЕС. Както и в предишни изследвания, най-богат е Люксембург, но голямата новина е Австрия, която изскача на второ място по БВП на глава от населението в целия ЕС, след като през тежките години на кризата в Европа успя да опази икономиката си от рецесия и бе от държавите със завидно ниска безработица. 

В икономическия авангард на Европа остават Холандия, Швеция, Дания и Германия, докато резултатите за Франция, Великобритания и Италия са под средния за ЕС показател за БВП, отнесен към населението. 

Утешителната вест за България е, че и цените ни като цяло са най-ниски в Евросъюза - през 2012 г. стоките и услугите у нас са били с 57% по-евтини от средното за ЕС. В Румъния например цените са били с 51% по-ниски. Данните на Евростат показват също, че цените у нас са изоставали през последните години на общия фон. Например през 2009 г. те са били на ниво 55% от средното за ЕС, след което започна свиване и в сегашното изследване те са паднали на 43% от златната среда. Но тази промяна, сочеща относително поевтиняване на живота у нас, изобщо не е радваща - тя е логично следствие от обедняването и високата безработица у нас в годините на кризата. 

След всички тези данни не е изненада и другото последно място на България в изследването на Евростат - на дъното сме сред всички държави от ЕС по покупателна способност.