Шефът на „Уестингхаус”: Строежът на новия блок на "Козлодуй" може да започне в средата на 2016 г.

Най-доброто от печата

13-12-2013, 07:28

Снимка:

Пламен Стоименов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цената на тока, който ще произвежда реакторът следващите 60 и повече години, ще е много по-предвидима и защитена от поскъпването на петрола и природния газ.

Строежът на американския 7-ми реактор в Козлодуй може да започне в средата на 2016 г. и да бъде завършен за 5 години. Това обяви изпълнителният директор на „Уестингхаус" Дани Родерик в интервю за bTV.
Той отказа да назове колко ще ни струва реакторът AP1000. Но изтъкна пък предимството, че цената на тока, който ще произвежда реакторът следващите 60 и повече години, ще е много по-предвидима и защитена от поскъпването на петрола и природния газ.
Ето и част от интервюто с Родерик:
Бихте ли назовали примерно число, колко ще ни струва този проект. Това е съоръжение, което вероятно ще струва милиарди евро. И бихте ли го сравнили колко ще е конкурентен този реактор спрямо другите видове енергийни централи?
"Ние разбираме необходимостта блокът да бъде разходо ефективен и на най-ниската цена. Освен че трябва да е безопасен - бъдете сигурни това е първият ни приоритет, реакторът разбира се ще трябва да произвежда електричество, което хората могат да си позволят да купуват.
Първият ни такъв изцяло нов модел реактор ще бъде пуснат да работи догодина в Китай. А докато строим и другите, защото този у вас ще е 13-тият такъв реактор, вече ще сме в състояние да намаляваме непрекъснато разходите си за проектиране и строеж на всяка следваща ядрена мощност.
Освен сигурността, как този проект ще кореспондира с волята на България да намали зависимостта си от руската атомна технология и руското ядрено гориво?
Има два елемента на диверсификация. Единият е, че Уестингхаус може да доставя горивото не само за бъдещия, а и за съществуващите ви руски реактори. Вторият елемент е че ще имате повече от един вид атомен реактор като технология. Което също си има своето голямо предимство. Защото при проблем с едната технология реактори например няма да ви се налага да изключвате цялата си ядрена енергетика.
Ядрената мощност ще ви служи и като преграда да ограничите поскъпването на тока в дългосрочен от други централи като въглищните и газовите. Ако гледате разходите за електричество през последните 60 години, това е най-стабилната и цена, която можете да имате.