Спешни и крайно необходими мерки, за да опазим риса

Осиновете го и може да спасите българската гора

Нужни са спешни и крайно необходими мерки, за да опазим риса и спасим неговия дом. През последните години той се завръща в България след десетилетия отсъствие.
Рисът е важна част от българската природа. Той е записан в Червената книга на България като критично застрашен вид. Живее и се храни предимно в горите. Щетите в резултат на унищожаване на горите възлизат на стотици милиони левове на година. Изсичането на старите гори,  прокарването на пътища през тях и бракониерството застрашават не само неговия дом, но и водят до намаляване на храната му.

Рисът е представителят на семейство Коткови, който обитава най-разнообразни хабитати от всичките му представители. Предпочита тъмни гори, тайга, планински, хвойнови и широколистни гори с гъст подлес, лесостеп и лесотундра.
Над 70 000 души са подписали петицията „Гората не е само дървесина“ и така помагат на WWF да настоява за включването на важни текстове в новия Закон за горите от 2011 г. А през 2012 г. Благодарение на усилията отпада лобистката поправка в Закона за горите, която предвиждаше по-лесно и по-евтино застрояване на защитени територии и изсичане на гори в България.
По проект на WWF в периода 2010-2013 г. Са засадени 90 000 дръвчета, изцяло местни видове, в четири природни парка: Врачански Балкан, Българка, Сините Камъни и Витоша.
Ще спрете ли опустошаването на българската гора! Ако искате да се включите, можете да го направите като осиновите рис и заплащате по 5, 10 или 15 лв. на месец. Вижте как - тук.