Уникален BG апарат сварява туморите на меките тъкани?

Общество

12-12-2013, 10:56

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Апаратурата унищожава успешно не само първични, но и вторични тумори

Уникален апарат сварява туморите на меките тъкани. Особено ефикасно е действието му при образувания на черния дроб, съобщава ДнесПлюс. Медицинската техника е българско изобретение и от скоро се прилага пилотно във Военномедицинска академия, съобщиха лекари, които вече лекуват пациенти с него.

Медицинската апаратура унищожава успешно не само първични, но и вторични тумори. Неговите създатели се надяват в скоро време да разработят вариант и за прилагането при рак на гърдата и на простата.
Той вече е защитен патентно, като изобретение в сферата на инвазивната хирургия.
Идеята за създаването
му назрява още преди десетина години, но реализацията й става възможно, едва след като българите успяват да намерят германски партньор, обяснява Жанета Попова, която е една от екипа.
Апаратът, с който се работи пилотно във Военномедицинска академия, премахва туморите по щядящ за пациента начин и съществено подобрява качеството на живот след терапията без да го травмира.
Към момента с него са лекувани близо 50 пациенти, като резултатите при тях са изключително добри. Паралелно, освен във ВМА, той се прилага и в клиника в германския град Ерланген.

На практика болните се възстановяват бързо, тъй като работата с новата техника
не изисква разрези.
Апаратурата е снабдена със специална, много тънка игла, наречена апликатор. Тя се прокарва през тъканите до тумора, като в него се прави своеобразна инжекция със солен разтворен, дозиран от апарата. Той вкарва в образуванието толкова от течността, колкото е необходима, за да го свари. Соленият разтвор попада само върху увредените клетки и ги унищожава, а здравите остават непокътнати.

Към момента обаче, здравната каса все още не поема консуматива за новата апаратура. Той остава за сметка на пациентите. Цената му, която трябва те да платят на касата на болницата е 800 лева.