Ердоган ядоса София и Атина

Най-доброто от печата

12-12-2013, 06:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Тракия е едновременно Солун, Кърджали и Вардар", каза турският премиер

Тракия е едновременно и Солун, и Комотини, и Ксанти, тя е също Кърджали и Вардар, ако се върнем малко по-назад, тя е Скопие и Прищина, тя е Сараево. Тракия е жив свидетел на нашата обща история в Европа. Тя представлява цялото ни минало в района. И днес Тракия с Одрин, Текирдаг, Къркларели и естествено Истанбул се намира в центъра на всички наши отношения в района на Балканите". Това заяви турският премиер Реджеп  Ердоган по време на предизборна обиколка в Кешан край Одрин. Изявлението му обаче предизвика остра реакция на Гърция и България. София обяви, че "за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост" и припомни славната история на страната. "Подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения", се посочва в изявление на говорителя на външно министерство Ивайло Кашканов. Той допълни още, че България като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. "Водени от опита на историята, смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат. Затова бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост", коментира още Кашканов. 
Гръцкият му колега Константинос Кутрас пък заяви, че "историческите и географски позовавания най-вече в един район със силна историческа обремененост като Балканите трябва винаги да се правят с особено внимание". По думите му "това за Гърция, която би могла да прави много исторически позовавания, е една фундаментална, разбираема от само себе си и ненарушима позиция". 
Това е поредното изказване в стила на Реджеп Ердоган, който често коментира османското наследство на страната си и предизвиква реакции от съседни държави.