Закачете ангелче на елхата и желанието ви ще се сбъдне

В Германия някои все още украсяват елхата с коледни сладки, ядки и сушени плодове

Ако закачате ангелче на елхата можете да си пожелаете нещо и поверието гласи, че ще се сбъдне.
Старите германци вярвали, че в нея живее духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните ѝ вече означавал вечна вяра в Христос.

В България обичаят да се украсява елха идва от Русия. В СССР през 1920-те елхата е забранена като религиозна традиция и едва в 1936 година е разрешена отново, но не като коледна, а като новогодишна традиция. Във всички езически религии е имало култ към свещени дървета. Дървото е универсален символ – смята се, че то крепи хармонията в света, защото свързва небето, земята и подземието.
В Древен Египет почитали палмите, в Гърция - маслиновото дърво, а в Рим - лавъра.
След като германските племена били покръстени култът към елхата вместо да затихне, ставал все по-силен. Причината – обредното дръвче започнало да се свързва с Рождество Христово. Всяко семейство имало свое коледно дърво, а през XVII започнали да се произвеждат гирляндите – първоначално покривани със истинско сребро, което не след дълго било заменено с по-евтин метал. Стъклените топки пък се появили два века по-късно като алтернатива на сушените плодове. На върха на елхата започва да се поставя звезда, която символизира раждането на Спасителя.
Най-дълго се съпротивлявали на коледното дръвче отвъд океана, където дълго смятали, че този обичай е идолопоклонничество. Едва в началото на XX век коледните дръвчета започнали да красят всеки американски дом.
В християнския свят камбаните имат изключително въздействащо присъствие. Техният звън, оповестяващ свят на доброто и любовта трябва да отекне до човешките души и да ги призове към милосърдие и благотворителност. Затова е хубаво да имате играчка – камбанка, поставена на коледното ви дръвче.