Лебедово перо във възглавницата на любимия човек го прави верен до гроб

Птиците изчезват – лоша поличба?

Дълго време животните са били източници на суеверия и поверия, които предвещават бъдещето и предупреждават за нещастия.
От птиците също може да разберете какво ви предстои. По-суеверните се вслушват откъде идва чуруликането им. Ако е от север, задава се трагедия, от юг – очакват богата реколта, от запад е на късмет, а от изток предвещава любов. Влетяла птица в дома пък ви подготвя за важни новини, а в случай, че се изходи на главата ви, ще ви споходи голям късмет. С особено значение е и песента на кукувицата през пролетта. Ако се носи от ляво на вас, ще ви сполети нещастие, но ако идва от дясно – очаквайте хубави дни.
Според старо ирландско суеверие, ако бухал влети в дома ви, не бива да го пускате навън (дори да трябва да го убиете), тъй като се смята, че птицата може да изнесе късмета на живеещите там. Също толкова мрачно е и суеверието за гарвана. Някой хора вярват, че ако гарван кръжи над дома на болен човек, той няма да се излекува.
Далеч по-добри новини носи значението на лебедовото перо.

Сложете го във възглавницата на любимия човек, и може да сте спокойни, че той ще ви остане верен за цял живот.

За съжаление популациите на голяма част от обикновените видове птици в България намаляват с тревожни темпове. Това показват резултатите от националното проучване на широко разпространените видове птици, което се провежда ежегодно от 9 години насам от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).
Врабчетата са намалели наполовина за девет години. Щиглецът намалява с 66%, пъдпъдъкът – с 64%, домашното врабче – с 50%, а градската лястовица – с 47%.
От общо 59 вида птици, включени в изследването, 30% намаляват, 10% са със стабилно състояние и едва 7% бележат ръст.
Сред тези, които се увеличават, са обикновеният пчелояд, голямото белогушо коприварче, еловият певец и горската чучулига. Сред другите видове с най-неблагоприятна тенденция освен горепосочените са обикновената кукувица, селската лястовица и сивата овесарка.
Сред основните заплахи за обикновените видове птици, които обитават земеделските земи, са премахването на храстите, разораването на затревените площи и прекомерната употреба на пестициди.
По думите на Йордан Христов, координатор на проучването в БДЗП редки и застрашени видове като царския орел например, които също са свързани с пасищата и ливадите, могат да изчезнат напълно от българската природа, тъй като са тясно свързани със състоянието на средата и нейните обитатели (лалугери, полевки, таралежи, зайци, змии и др.).