НАСА показа на света своя супер герой - робот

Свят

11-12-2013, 15:54

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Когато създавахме робота, мислехме за състезанието и искаме да направим модулна система

НАСА показа хуманоидната машина, създадена като робот супер герой Valkyrie, съобщава CNET, цитирани от Фокус. Роботът е разработен от Космическия център Johson, висок е почти два метра, тежи 125 килограма и е създаден да участва в състезанието за роботи на Агенцията за научни изследвания в областта на отбраната (DARPA) към Пентагона. Един от съперниците на Valkyrie ще е приличащият на Терминатор робот Atlas на Boston Dynamics. Въпреки че официално роботът на НАСА няма пол, името Valkyrie предполага, че е жена. Официалното наименование на машината е R5.
„Когато създавахме робота, мислехме за състезанието и искаме да направим модулна система. Особено по отношение на ръката, можем да отвием един болт и един конектор и да откачим ръката. Това се прави в рамките на минути”, казва един от създателите на Valkyrie Никълаус Редфорд.
Осите в свръзките на хуманоидния робот се въртят на 44 градуса, което го прави сравнително гъвкава машина що се отнася до движението. Захранва се с батерия в раница, която осигурява около един час живот. Valkyrie може да обикаля сама, да взима и да борави с предмети, като това са най-важните качества за състезанието на DARPA.
Целта на състезанието е да поощри разработката на машини, които могат да се справят с бедствия и опасна околна среда, например след ядрена злополука. Участниците ще се представят, изпълнявайки задачи като управление на комунално транспортно средство, ходене по неравен терен, разчистване, преминаване през стени, затваряне на винтили и свързване на пожарникарски маркуч. НАСА вижда състезанието като част от мисията си да изследва космоса. „Искаме да стигнем до Марс. Най-вероятно НАСА ще изпрати роботи преди там да отидат хора. Тези роботи ще започнат подготовката за идването на хората и когато те пристигнат, роботите и астронавтите ще работят заедно”, посочва Редфорд.