И шефът на ДКЕВР подаде оставка

Поредна оставка в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)

Денят започна с енергийна новина, а именно решението на досегашния председател на държавния регулатор да се оттегли от постта си, съобщава НюзБГ.

Анжела Тонева е подала оставката си още вчера и дори вече е успяла да разговаря с премиера Пламен Орешарски.

Мотивът за решението на Тонева е, че "прекалено повече дойде напрежението в енергийната система като цяло".

Именно това е накарало шефът на ДКЕВР да се оттегли. От енергийната комисия заявиха, че няма никаква драма в оставката на председателя на ДКЕВР.

Името на следващия шеф на енергийния регулатор все още е тайна.

Тонева е петият предедател на ДКЕВР, който напуска поста през 2013 г. Годината започна Ангел Семерджиев, който оглавяваше регулатора от 2009 г. След него на горещия стол седнаха Юлиана Николова, Андон Роков, Евгения Харитонова, като след нея новият тогава министър-председател Пламен Орешарски назначи именно Тонева за председател.

По всичко личи че балансирането на многото енергийни интереси и лобита се е оказало тежка задача за Тонева, която е в комисията от 2001 г. като служител в адиминистрацията а през 2009 г,. стана нейн член, отбелязва Money.bg.

Като друг мотив за оставката може да се търси и в почти нескончаемия натиск от страна на правителството цената на електроенергията да се намалява, нещо което тази година се случи на два пъти с около 5% след шоковото поскъпване на тока в средата на 2012 с повече от 13%.

Последните дейности, които направи ДКЕВР, докато нейн предедседател беше Тонева, е да се прекрати производството за отнемане на лиценза на дружествата на ЧЕЗ в България, както и да разгледа молбите на електроразпредеителните дружества да получат лицензи за т.нар оператори на специални балансиращи групи.

Не е ясно кой ще е шестият председател на енергийният регулатор за тази година.

Вторият в комисията, макар тя да няма зам.-председател, е отговарящият за електроенергетиката в регулатора и човек, който е широко познат в енергийните среди - Еленко Божков.

Днес правителството, което назначава председателя на ДКЕВР и нейните членове, ще заседава редовно, като се очаква именно там да бъде избран наследник на Тонева.