Двама журналисти са отвлечени в Сирия

Испански журналисти са били отвлечени в Сирия от радикална група, свързана с Ал Кайда

Хавиер Еспиноза, журналист от телевизия Ел Мундо, и фотографът Рикардо Гарсия Виланова са заловени от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ISIS).

Това се е случило близо до турско-сирийската граница.

Кореспондентът на Би Би Си в Бейрут Пол Ууд коментира, че активистите на ISIS определят всички чуждестранни журналисти и хуманитарни работница като шпиони.

Покушението е било извършено на 16 септември, т.г., но едва днес информацията за него се появи в публичното пространство.

Въпреки че испанското издание е поддържала непряк контакт с похитителите, те все още не са предявили искания, съобщават „24 часа“.

Часове след като Ел Мундо съобщи за отвличането официално, съпругата на Еспиноза - Моника Пиетро, отправи молба към ISIS за осбовождаване на двамата репортери в Бейрут.

„Хавиер и Рикардо не са ваши врагове. Моля Ви, уважете революцията, която те защитават и ги освободете", каза тя.

Журналистите са пътували неведнъж в Сирия, за да документират войната. По време на мисията, в чийто край попадат в плен, те били охранявани от Свободната сирийска армия.

Еспиноза е кореспондент на "Ел Мундо" в Бейрут от 2002 г. насам, а Виланова е работил за няколко издания, сред които "Ню Йорк Таймс", „Вашингтон пост", АФП.

Това не е първото отвличане на журналисти в размирната страна. Много от тях обаче остават скрити за обществото. Смята се, че в момента в плен има между 20 и 30 хуманитарни работници и журналисти. Организацията „Репортери без граници" определя Сирия като най-опасната страна за журналисти.