Как се обръщат полюсите на Слънцето (видео)

Свят

10-12-2013, 11:25

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Уникално наблюдение на визуалното изменение на положението на магнитните полюси на Слънцето от 1997 до декември 2013 г. публикува НАСА

Лилавите линии показват къде полето е отрицателно, а зелените – къде е положително.

Магнитните полюси на Слънцето променят местата си на всеки 11-12 години и определят това, което се нарича слънчев цикъл. Визуализацията показва как всеки набор от линии пълзи към противоположния полюс и прави полярен обрат. След това те преодоляват обратния път, завършвайки магнитния слънчев цикъл.

В разгара на всяко обръщане на полюсите Слънцето преминава през периоди на най-силна активност, по време на които се увеличава броят на изригванията, петната и изхвърлянето на слънчева плазма. Поредното преобръщане, според данните на НАСА, трябва да настъпи в най-скоро време. Възможно е това да стане още до края на годината. През август учените заявиха, че остават не повече от три-четири месеца.

"Днес съществува хипотеза, че причина за смяната на полюсите е динамото, което работи в Слънцето. Там, на дълбочина около 700 000 км, се намира плазмата – силно йонизирано вещество, където се заражда магнитното поле.

Слънцето се върти около своята ос, а в периодите на смяна на полюсите на екватора веществото се движи по-бързо, отколкото на полюсите. Поради тази "странност" движението на магнитните линии започва да се навива, а когато се съберат много "завои", те изплуват на повърхността успоредно на екватора.

От едната страна се формира южният полюс, а от другата – северният. След 11 години полетата изплуват в другата полярност", разказва пред "Российская газета" старши научният сътрудник от Държавния астрономически институт Анатолий Хлистов.

Източник: Snews