Китайски хакери са проникнали в компютърните системи на България?

В доклада на ФайърАй не се посочва конкретна хакерска група в Китай

Китайски хакери са проникнали в компютърните системи на външните министерства на България, Латвия, Португалия, Унгария и Чехия, пише вестник "Ню Йорк таймс", съобщава бТВ.

Кибератаките започнали през 2010 г. и продължават, се казва в доклад, който ще бъде оповестен по-късно днес от калифорнийската фирма за компютърна сигурност ФайърАй (FireEye).

Въпреки че в документа не се посочват поименно жертвите на хакерските атаки, "Ню Йорк таймс" е идентифицирал външните министерства на петте страни чрез електронните адреси на уебстраницата на хакерите. Запознат с разследването източник, който е пожелал анонимност, потвърдил пред вестника, че действително външните министерства на тези пет европейски страни са жертвите на тези кибератаки.

В доклада на ФайърАй не се посочва конкретна хакерска група в Китай, но според експерти списъкът на жертвите сочи, че кампанията се подкрепя от китайските власти.

"За разлика от други групи, които нападат търговски фирми, тази кампания е била насочена към външни министерства", заявява компютърният специалист Нарт Вилньов.

Китайските хакери изпратили на жертвите си електронни писма с линк, в който се твърдяло, че има голи снимки на Карла Бруни-Саркози, съпругата на бившия френски президент Никола Саркози. След като се кликне върху линка хакерите получавали достъп до компютърната мрежа на мишената си. Не е установено обаче кои файлове са били откраднати при тези прониквания.

Официални представители на китайското външно министерство са заявявали, че Китай не одобрява компютърните атаки и че самото министерство бива нападано от хакери. Говорител на китайското дипломатическо ведомство не отговори на молба за коментар по новината, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Директорът по научноизследователската дейност на ФайърАй Роб Ракуолд заяви, че фирмата му е уведомила последните жертви, но добави, че в много случаи те реагират с разгръщане само на елементарни компютърни защити.

Вестникът цитира говорител на чешкото външно министерство, който посочва че ведомството му не може да коментира тази новина, но уверява, че се вземат всички предпазни мерки за предотвратяване на проникване в компютърните системи на министерството. Говорител на латвийското външно министерство е отказал коментар по случая, а говорителите на португалското, унгарското и българското външно министерство не са отговорили на молби за коментар, отбелязва "Ню Йорк таймс".