Милицията отново бие на площада в Киев

Животът

10-12-2013, 09:15

Снимка:

ЕПА/БГНЕС

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Украинската милиция и специалните части "Беркут" са разпръснали със сила протеста в центъра на Киев, съобщават местните и световните информационни агенции. Според сведения на опозиционни депутати, които засега не са потвърдени официално, през нощта милицията е атакувала централния офис на опозиционната партия "Баткивщина", пише EkipNews.bg.
9 декември беше даден от киевски съд като краен срок да бъдат прекратени протестите в центъра на украинската столица, започнали след като държавното ръководство преустанови преговорите с ЕС за асоцииране и отказа да подпише предварително подготвения договор.
В неделя по призива на опозицията на централния площад в Киев се събраха над 500 000 протестиращи, които настояваха за оставка на правителството и предсрочни президентски избори, както и за наказание на отговорните за насилието през нощта срещу 1 декември, когато милицията отново би протестиращи.
През нощта в понеделник специалните части и милицията са атакували палатковите лагери на протестиращите на централния площад и протестиращите са били разгонени, включително и с употреба на сълзотворен газ. Има множество ранени, но никой от пострадалите не е постъпил в болница.
Опозицията обяви, че протестите ще продължат и че през деня ще блокира още улици и институции в Киев.
Протести има и в други украински градове.