Лондон подгони български студенти, те протестират на "Даунинг стрийт"

Най-доброто от печата

10-12-2013, 06:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според британски дипломат антибългарската кампания ще продължи до Европейските избори,

Десетки български студенти във Великобритания са на път да прекъснат образованието си заради бюрократичен натиск и неуредици, водещи до спиране на студентските им заеми. Мария*, която учи в университета на Ливърпул, е принудена от учебното заведение да плати цялата си годишна такса от 9000 паунда, въпреки че сумата е поета от заем. Причината за това е писмо от компанията, която отпуска заемите на всички студенти на Острова Students Loans Company (SLC) до университета.


В документа се казва, че тя е получила с 1118 британски лири повече, отколкото е трябвало, и трябва да върне сумата. В Англия образованието е платено, а SLC дава заеми, покриващи таксата, както и други грантове. Нейният случай не е единичен, става ясно от фейсбук групата на студентите от двете страни. На някои вече са блокирани суми от банковите им сметки. Десетки български и румънски студенти пък са получили писма, в които изрично им се съобщава, че се разследват от SLC, тъй като са граждани на една от двете страни. Само преди седмица британските таблоиди съобщиха, че студентските грантове за студенти от двете страни ще бъдат спрени. 

От посолството на кралицата в София опровергаха информацията, като съобщиха, че заемите за академични такси остават незасегнати. Единствени заемите за дневни разходи на студентите, известни като maintenance loans били временно спрени, тъй като броят на молбите за тях е нараснал неочаквано много. От въпросните заеми могат да се възползват само студенти, които са живели в Кралството три или повече години.

От посолството твърдят, че мярката засяга всички студенти от ЕС и те трябва да предоставят доказателства, за да им бъдат възстановени плащанията. Само преди дни вътрешния министър на Обединеното кралство Тереза Мей поиска да се отмени едно от основните права в ЕС - свободното движение на хора, заради опасения от наплив на българи и румънци след 1 януари. Тогава отпадат последните ограничения за работа на Острова на двете държави. Българи и румънци протестираха в сряда пред офиса на премиера Дейвид Камерън на “Даунинг Стрийт” 10 в Лондон, срещу дискриминацията.

Според британски дипломат антибългарската кампания ще продължи до Европейските избори, а забраните ще отпаднат.