Божидар Димитров: Кристиан Вигенин извършва национално предстелство

Божидар Димитров смята, че министър Вигенин извършва национално предателство, като ни кара да се съгласим с геноцида, извършен над българското население във Вардарска и Пиринска Македония в периода 1946 – 1948 година

„Когато четох това интервю и неговите мнения, честно казано, ме обля студена пот.Помислих, че съм се върнал в 1946 година, когато в изпълнение на решението на Коминтерна от 1944 г., Българската комунистическа партия предприе масова македонизация на населението в Благоевградски окръг. В една инструкция,спусната на Владимир Поптомов, отговорен фактор тогава в този регион, се казваше, че искат, не искат, трябва да докладват на другаря Сталин, че 70 на сто от населението на Пиринска Македония трябва да промени националното си самосъзнание и да станат македонци. Това стана с нечувани насилия над българското население. Много хора, несъгласни да сменят българската си идентичност с македонска, бяха депортирани насила в различни краища на страната. Допусна  се основаването на  македонски училища в България. Изпратени бяха учители от Вардарска Македония и т.н. По същество – Вигенин извършва в момента едно национално предателство, карайки ни да се съгласим с геноцида, извършен над българското население, както във Вардарска Македония в годините 1946 – 1948г., така и с геноцида, извършен над българското население в Пиринска Македония в този период”, каза Божидар Димитров пред агенция "Фокус".

„Нека да имаме предвид, че колегите на Вигенин в българския парламент през януари месец гласуваха една декларация и точно така квалифицираха възродителния процес в България от 1984 – 1989 г. – като форма на геноцид и етническо прочистване.

Точно това беше извършено, при това в много по-големи мащаби, и много по-брутално и грубо, във Вардарска Македония, спрямо основното население на областта, българското. Около 1,2 милиона души в една нощ загубиха българската си национална същност и бяха заставени да се наричат македонци. Несъгласните около 30 000 души бяха застреляни, убити, и над 120 000 други несъгласни минаха през ужасяващите югославски лагери и затвори – Идризово, Голи оток, Отешево и т.н. По същество  Вигенин иска да признаем тази „реалност” и да определяме отношенията си с Македония на базата на тази същата доктрина, на която е основана и новата им държава от 1991 г. –теорията на Коминтерновския македонизъм. Разбирам, че поради партийната си определеност, Вигенин е много пристрастен към тази теория. Но, за нас българите, тя е национално предателство. Защото ще означава не само отричане на геноцида, извършен над българското население във Вардарска Македония, но и ще даде аргументи да искат същото това да се повтори и в Пиринска Македония.” Вероятно– това не е минало през ума на социалистическия евродепутат, но така ще се получи в действителност”, коментира Божидар Димитров.

По думите му „недопустимо е, когато българското правителство най-сетне заема правилната позиция по въпроса за Македония и нейното членство в Евросъюза, да има пробив в единната българска позиция. Тази позиция се споделя от почти целия политически елит, с изключение на Социалистическата партия. Но – това също е разбираемо. Ще припомня, че майката на Станишев беше изхвърлена от Института по български език, и то по времето на комунизма, тъй като беше заела позиция,която не се поддържа от нито един славист в света, а тя е, че има македонски език – език, различен от българския. Недопустимо е днес, когато има демокрация,да се правят такива деформации на историческата истина, дори, когато са срещу добро заплащане от някои заинтересовани чужди централи”, каза Божидар Димитров.