Синеоките са мечтатели и романтици

Чернооките са страстни - кълбо от енергия

Очите носят информация за характера, мислите, настроението и отношението към околните. Неврофизиолозите определят този орган в човешкото тяло като „част от мозъка, която е видима". Те отразяват всичко, което се случва в главата ни, пишат в chudesa.
Опърничав или мекушав
Колкото по-голяма е зеницата и колкото по-лесно се разширява при емоционална възбуда, толкова по-мек и податлив на влияние е характерът на въпросната личност. И обратно - постоянно свитите зеници подсказват за високо ниво на адреналин в кръвта, което означава, че този човек е винаги готов да отвърне на удара и да се опълчи на съперниците си.
Това, че зениците се разширяват при емоционална възбуда, с успех се използва от някои търговци. Когато много харесаме дадена стока, но цената не ни устройва, обикновено задържаме погледа си по-дълго върху нея.
Харесва ви или е бесен/бясна
Когато човек изпитва радост и възторг, когато вижда някой, който му е особено симпатичен, очите му неусетно стават по-светли. При гняв и раздразнение цветът им става по-мътен.
Истина или лъжа
Още едно свойство на очите е да показват говори ли истината човекът срещу вас.
Направлението на погледа зависи от това, което се случва в човешкия мозък. Когато си спомняме нещо (именно „спомняме", а не „измисляме"), което действително се е случило, очите ни започват да се движат надясно-нагоре. А когато си въобразяваме нещо, което е нереално, след кратко блуждаене погледът ни се устремява наляво-нагоре. Пробвайте, докато си спомняте нещо, което се е случило да погледнете вдясно-надолу. Най-вероятно ще се почувствате неестествено.
Припомнете си някоя любима мелодия и обърнете внимание на посоката на погледа си. В повечето случаи той ще бъде насочен към дясното ухо. Бихме отправили очите си в противоположната посока, ако се опитаме да си представим песен, която никога не сме чували. Ако започнем да си спомняме вкус, аромат или съприкосновение, погледът ни се насочва наляво-надолу и се задържа там, докато напълно не възстановим съответното усещане.
При умствено напрежение, размисъл или вътрешен диалог погледът обичайно се отправя надясно-надолу. Интересно е, че при левичарите в аналогични ситуации движението на очите се осъществява в обратна посока.
Синеоките - мечтатели и романтици, спокойни, а редките им изблици на гняв утихват така бързо, както са се и появили. Има моменти, в които проявяват коравосърдечност и не са способни да вникнат в проблемите на другите.
Със сиви очи - любители на главоблъсканиците и във всяка ситуация се стремят да докажат продуктивността на своите оригинални и неочаквани идеи. Настойчиви, независими и решителни са, но въпреки способността си да се справят в екстремни ситуации понякога се оказват безпомощни пред най-елементарни дилеми.
Чернооките - имат силно развита интуиция и умеят да вземат бързи решения. Понякога проявяват раздразнителност и придирчивост.
Със светлокафяви очи - сравнително затворени и не са склонни да посвещават другите в своите тайни. Те самите не се чувстват комфортно, когато някой им споделя подробности от личния си живот и това ги напряга. Обичат да правят нещата самостоятелно, без външна помощ и опека.
От зеленооките стават чудесни ръководители. Прецизни и с усет към детайла, когато попаднат в трудна ситуация, те интелигентно и настойчиво намират разрешение, въпреки че понякога са нетърпеливи. Някои ги обвиняват в надменност и високомерие.  
Жълтеникави очи - притежават най-различни таланти, носят неподозиран творчески потенциал и имат способността да вникват в душите на другите.
Хората, за които казваме, че имат „опулени очи", са ценители на комфорта и не са склонни да се откажат от някое удобство. Охолството, към което се стремят, обикновено е заслужено, тъй като са талантливи лидери.
Интересен е характерът на човек с вдлъбнати очи. Този типаж е потаен, внимателен, но не е страхлив. Отличава се с темперамент, вродена мнителност и животинска чувственост. Ако го настроите срещу себе си, става опасен противник и затова е по-добре да не го дразните.