Реформаторите спорят за представителство в коалицията

Най-доброто от печата

08-12-2013, 08:19

Снимка:

Пламен Стоименов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Шестте партии още преговарят за бъдещата си коалиция

Навръх 24-тата годишнина от създаването на СДС Реформаторският блок събра в София областните си координатори на първа обща двудневна среща в София. Всеки от лидерите на шестте партии - ДБГ, ДСБ, СДС, НПСД, "Синьо единство" и БЗНС, дръпна реч пред местните структури колко е важно обединението да се случи, как десницата трябва да се поучи от грешките и да роди алтернатива. От "Синьо единство" пак поставиха идеята форматът да даде заявка, че върви към обща партия. Останалите засега говорят за "траен политически субект". Според участници основната част от дискусията е била по организационни въпроси, а за бъдещи партньорства извън РБ не е ставало дума.
Срещата се провежда, докато шестте партии още преговарят за бъдещата си коалиция и споровете продължават, въпреки че срокът за разбирателство е краят на годината. Ден по-рано Гражданският съвет на блока е обсъдил обобщение за разговорите и позициите до момента. Според източници на "Труд" ДСБ и хората на Меглена Кунева настояват за пропорционално представителство в коалицията на всяка от частите му на база резултата на парламентарния вот през май. Това обаче дава предимство на двете формации, които взеха по около 3% от вота тогава. Твърдо за паритет са "Синьо единство". Другите 3 партии още нямат ясна позиция. Не било изключено НПСД и СДС в крайна сметка да подкрепят този вариант, който е по-изгоден и за тях. Част от гражданите в съвета извадили аргументи в подкрепа. На това се очаква да е посветена среща другата седмица.
Спор има и около лидерството на бъдещата коалиция. Вариантите били да се търси общ водач, шестимата председатели на партии да са в общ съвет, в него да има и представител на гражданите, разказаха от преговорния екип. Третият спор е дали решенията да се вземат с мнозинство или с консенсус. За първото отново "за" са най-вече ДСБ и ДБГ, а "Синьо единство" настоява за консенсус. Друг спор е реденето на евролистата за догодина, но засега изглежда сигурно, че поне на тези избори РБ би трябвало да се яви заедно.