Кадри на ДС и в банката на кръга „Орион”

Общество

07-12-2013, 18:33

Автор:

Радослав Атанасов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лъснаха агентите в банката на "Орион"

На снимката: Босът на свързания с БСП кръг „Орион” Румен Спасов (вляво) заедно със съпругата си и председател на Надзорния съвет на БЗПБ Веска Меджидиева и социалистическия премиер и лидер Жан Виденов на маса във времената, преди управлението на Българската социалистическа партия да доведе до поредната икономическа и финансова катастрофа


Кадри на бившата Държавна сигурност са включени в управителните органи на Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ), известна като банката на близкия до управлението на БСП в средата на 90-те години кръг „Орион”. Това стана ясно от обявената проверка на банката от комисията по досиетата (решение №2-274 от 4 декември 2013 г.). Тя е обхванала общо 19 души, като 3-ма от тях са свързани с репресивния апарат на БКП. Това са щатните служители на Второ главно управление на ДС и Първо главно управление (ПГУ) на ДС съответно от 1967 и 1975 г. Николай Коджейков и Радко Тодоров, както и Чавдар Спасов, агент на Второ главно управление на ДС от 1976 г. под псевдонима „ПЕТЪР”. И тримата са членове на Управителния съвет на БЗПБ в периода 1995-1996 г.

Радко Тодоров е началник на отдел „Картотека и архив” на Първо главно управление на ДС в периода 1975-1991 г. (от февруари 1990 г. ПГУ е преименувано в Национална разузнавателна служба).

Той е човекът, който изпълнява нарежданията на последния началник на ПГУ ген. Владимир Тодоров (вече покойник) за прочистването на досиетата на разузнаването след 10 ноември 1989 г.

Едно от делата, които са унищожени, е 10-томната разработка за убийството на писателя Георги Марков от ПГУ през 1978 г. в Лондон с техническа помощ от КГБ. През 1992 г. Радко Тодоров става ключов свидетел по делото срещу ген. Владимир Тодоров, водено от военната прокуратура във Върховния съд, като разкрива, че и в ПГУ срещу писателя е съществувало дело (дотогава ген. Владимир Тодоров е обвинен само за унищожаване на делото срещу Георги Марков, водено от Шесто управление на ДС).

След направените разкрития ген. Владимир Тодоров е ефективно осъден на 10 месеца затвор.


Скандалите и аферите около „Орион”

Българска земеделска и промишлена банка е създадена през 1995 г. и стана известна като банката на кръга „Орион”, близък до управлението на БСП по времето на кабинет Виденов. Босът на „Орион” е Румен Спасов, кадрови служител на ПГУ и син на дясната ръка на Тодор Живков дългогодишен зам.-министър на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов, а впоследствие и завеждащ ключовия отдел „Задгранични кадри” на ЦК на БКП.

В създаването на БЗПБ участват различни бизнесмени, свързани с БСП и т. нар. орсовски – земеделски организации на някогашните ТКЗС-та, реанимирани по законопроект на левия депутат Златимир Орсов. Акционер е и шефът на „Колонел” Ангел Василев, по-късно разследван и един от обвинените за убийството на премиера Луканов (1996).

Председател на Надзорния съвет на банката на „Орион” е Веска Меджидиева, съпруга на Румен Спасов. През 1995 г. тогавашният главен прокурор Иван Татарчев атакува в съда учредяването на БЗПБ и през април 1996 г. състав на Върховния съд заличи регистрацията й, приемайки, че тя е станала с фантомни нерегистрирани по закона земеделски организации.

Малко по-късно става ясно, че за учредяването на банката Румен Спасов е използвал 6 млн. долара от руския бизнесмен Майкъл Чорни, осигурени чрез дилъра Павел Тренев. Касета с неговите признания е предадена от лидера на СДС през 1996 г. Иван Костов на главния прокурор Иван Татарчев, а последвалия трус със заличаването на БЗПБ ускорява разпада в БСП и води до загубването на властта наред с тежката икономическа катастрофа и кризата с липсата на брашно, зърното за което е изнесено и продадено изгодно в чужбина от фирми от кръга „Орион”.

Заличаването на банката довежда до разпад на „Орион”. Меджидиева бяга от страната още през 1996 г. и се установява в ЮАР, откъдето впоследствие отказват екстрадирането й по искане на българските съдебни власти. Босът на „Орион” Румен Спасов я последва и умира в ЮАР (2009) от рак.

Срещу Меджидиева се водят няколко наказателни дела, по които е оправдана. Едното е за източването на 78 млн. (стари лева) от БЗПБ. Румен Спасов е обвинен, че ползва кредити от порядъка на около 10 млн. долара, които не връща от Българска земеделска банка, контролирана в средата на 90-те години от друг агент на ДС и военното разузнаване – Атанас Тилев. По разследването на убийството на Луканов основната версия, по която следствие работи е, че то е поръчано именно от боса на „Орион”, но доказването й в съда не се стигна. Приживе Луканов влиза в остър и открит конфликт с Румен Спасов и съпругата му Веска Меджидиева.