Посрещаме Нова година в България?

Повечето българи тази година ще посрещнат празника у нас.

Една немалка част от тях отдавна са наели къщи за гости или семейни хотели в планините, като желаната дестинация си остават планинските ни курорти Банско, Боровец и Пампорово и спа-центровете ни Хисаря, Сандански, Велинград, Девин и Правец. Тази година има интерес и към Велико Търново и Арбанаси, както и за околностите на Трявна. Това коментира за БТА Антон Пенев, маркетинг-мениджър на туристическа агенция.

За тези, които са решили да пътуват в чужбина, привлекателни дестинации остават нашите съседи - Турция, Гърция и Сърбия. Западната ни съседка през последните две години набира доста голяма скорост и в момента е една от най-предпочитаните дестинации.

По думите на Пенев Сърбия привлича с близкия до нашия манталитет, забавляват се като нас, разрешено е пушеното в заведенията им и не на последно място - липсата на езикова бариера и не много скъпите й услуги. Тя е предпочитана от живеещите в Северозападна България и София.

От по-далечните дестинации основните записвания тази година са до Дубай, Малта, Тунис, Хърватска, Испания и Италия. Това са дестинации, за които се пътува със самолет, но традиционно от няколко години са предпочитани от българите, коментира Антон Пенев.

Според него на пръв поглед пътуването със самолет е малко по-скъпо, но то е съизмеримо с офертите за един по-скъп, 5-звезден хотел у нас, които са между 1000 - 1500 лева на човек. С тези пари може да се отиде в Хърватия, Малта, Гърция със самолет, дори и за двама души. Все пак тези пътувания си остават за хора с по-големи финансови възможности, защото съвсем  обяснимо престоят е по-дълъг.

Основно пакетите за България са между 3 и 5 нощувки на стойност от 150 до 1300 лева на човек. За чужбина стойността е от 250 до около 2000 лева на човек, като по-високата цена е за дестинации, към които се пътува със самолет.